ÖSS iki aşamalı olacak

YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında yapılan toplantının ardından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, ortaöğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı sınav yapılacağı belirtilerek, sınavın biri

ÖSS iki aşamalı olacak

YÖK Genel Kurulu toplantısı sona erdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında yapılan toplantının ardından yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, ortaöğretimden yükseköğretime geçişte iki aşamalı sınav yapılacağı belirtilerek, sınavın birinci aşamasının Yükseköğretime Geçiş Sınavı olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınav olacağı ikinci aşamasının da Lisans Yerleştirme Sınavları olarak adlandırılan 5 sınavdan oluşacağı belirtildi.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na orta öğretimi başarıyla tamamlayan ve yükseköğrenim görmek isteyen kişilerin tabi tutulacağı, yükseköğretime geçiş için yeterliği ölçen bir sınav olduğu kaydedilen açıklamada bu sınavın adayların açıköğretim programları ile örgün ön lisans programlarına yerleştirilmesinde esas alınacak olan başarı puanını, lisans programlarına yerleştirilebilmesi için yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavlarına girebilmeleri için aranan asgari başarı puanını belirleyeceği bildirildi.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda orta öğretimde okutulan ortak derslerin yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından soru sorulacağı belirtilerek, bu sınavın Türkçe (dil ve anlatım), temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında test usulüyle yapılacağı ifade edildi.

Lisans Yerleştirme Sınavlarının ise adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açıköğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlar olacağı kaydedilen açıklamada,

Lisans Yerleştirme Sınavlarının da Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1),

Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji Sınavı) (LYS2),

Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS3),

Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, 2, Felsefe grubu) Sınavı (LYS 4) ve

Yabancı Dil Sınavı (LYS 5) olmak üzere beş alanda yapılacağı belirtildi.

Bu sınavlar kapsamına birden fazla dersin yer alması halinde adayın her bir ders için aldığı puanın ayrı ayrı hesaplanacağı ifade edilen açıklamada,

"Lisansa Yerleştirme Sınavlarında alınan puanlar, Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS), Yabancı Dil (YD) olmak üzere dört grupta hesaplanır. Bunlardan Matematik-Fen (MF), grubu puan için Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1) ve Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavına (LYS 2), Türkçe-Matematik (TM) grubu puan için Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3) ve Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2 Felsefe Grubu) Sınavına (LYS 4), Yabancı Dil (YD) puanı için sadece Yabancı Dil Sınavına (LYS 5) girilmesi şarttır. Bunlardan her bir gruba giren puanın hesaplanmasında, Yükseköğretime Geçiş Sınavındaki Temel Matematik ve Türkçe testleri belli oranda dikkate alınır. Bu puan türlerinin her birinde ayrıca MF1, MF2, MF3 veya TM1, TM2, TM3 veya TS1, TS2, TS3 veya YD1, YD2, YD3 gibi tasnifler oluşturulabilir" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler