Öğrenci affında sürpriz

Meclis Komisyonu'nda öğrenci affının 07.06.1995 tarihinden itibaren geçerli olması kararlaştırıldı.

Öğrenci affında sürpriz

Kamuoyunda öğrenci affı olarak bilinen kanun tasarısı Meclis Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda iktidar ve muhalefetin oylarıyla kabul edildi.

İktidar ve muhalefetin ortak önergesiyle, tasarıda yer alan 28 Haziran 2000 tarihi, 7 Haziran 1995'e çekilirken, 1980'den sonra çıkarılan öğrenci aflarından yararlanmayanların da kapsama alınması sağlandı.

Kamuoyunda öğrenci affı olarak bilinen kanun tasarısı Meclis Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda iktidar ve muhalefetin oylarıyla kabul edildi. İktidar ve muhalefetin ortak önergesiyle, tasarıda yer alan 28 Haziran 2000 tarihi, 7 Haziran 1995'e çekilirken, 1980'den sonra çıkarılan öğrenci aflarından yararlanmayanların da kapsama alınması sağlandı.

Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı TBMM Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kapsamı değiştirilerek kabul edildi. Komisyon öğrenci affı tasarısının yanı sıra MHP, CHP ve DTP milletvekilleri ile BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun kanun tekliflerini birleştirerek görüştü. Muhalefet partileri öğrenci affının 1980'den itibaren uygulanması yönünde önerge verirken komisyonda iktidar ile muhalefet arasında sağlanan uzlaşma sonucunda ortak önerge verildi. Ortak önergeyle, tasarıda yer alan 28 Haziran 2000 tarihi 7 Haziran 1995 olarak değiştirildi. Komisyonda CHP, 1980'den sonra çıkarılan öğrenci aflarından hiç yararlanmamış olanların da çıkarılacak aftan yararlanması yönünde önerge verirken CHP'nin bu talebi, iktidarla muhalefetin verdiği ortak önergeye eklendi. Buna göre, 1980'den sonra çıkarılan öğrenci aflarından hiç yararlanmayanlar da çıkarılacak aftan yararlanacak.

-TSK'YA BAĞLI OKULLAR DA TASARIYA EKLENDİ

Tarihi 7 Haziran 1995 olarak değiştirilen tasarı kapsamına, verilen ortak önerge ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Astsubay Meslek Yüksekokulu, Harp Okulları ile Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsü de alındı. Tasarıya göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı eğitim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görürken 7 Haziran 1995 tarihinden, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde başvurmaları halinde aftan yararlanacak.

-TASARI NE GETİRİYOR?

Tasarıya göre yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisansüstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden 7 Haziran 1995 tarihinden kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişikleri kesilenler dahil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla aftan yararlanabilecekler. Başvuruda bulunanlar ilgili yükseköğretim kurumları tarafından iki aylık başvuru süresinin dolması beklenmeden de haklarından yararlandırılacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini, gözaltında veya tutuklu bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde aftan yararlanabilecekler.

-ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE İLİŞİĞİ KESİLENLER

Ön lisans ve lisans düzeyinde ilişiği kesilenlere, devam şartını yerine getirmedikleri dersler için bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı ve dört sınav hıkkı, devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için dört sınav hakkı, istemeleri halinde başarısız oldukları derslere bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı, devam zorunluluğu bulunmayan dersler için dört sınav hakkı, not ortalaması nedeniyle sınıfta kalmış olanlara, bir üst sınıfa bir eğitim-öğetim yılı devam etme hakkı ve istedikleri üç dersten not yükseltmek için iki sınav hakkı, not ortalaması nedeniyle mezun olamayanlara, istedikleri üç dersten not yükseltmek için iki sınav hakkı tanınacak. Af kapsamında verilen sınav ve devam hakkının kullanılması süreci sonunda başarılı olanların öğrenciliğe intibakları yapılacak ve haklarında yıl kaybetmemiş öğrenciler gibi işlem yapılacak.

-LİSANSÜSTÜ DÜZEYİNDE İLİŞİĞİ KESİLENLER

Lisansüstü düzeyde ilişiği kesilenlere ise devam şartını yerine getirmedikleri dersler için bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı ve üç sınav hakkı, devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı; istemeleri halinde bu dersleri değiştirerek bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı ve yeterlik için üç sınav hakkı verilecek. Yüksek lisans öğrencileri için bir, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi, doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara üç sınav hakkı, sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartıyla üç sınav hakkı verilecek.

Tasarıya göre, vakıf üniversitelerinde öğrenimlerine burslu olarak devam ederken ilişiği kesilenlerin belirtilen haklardan yararlanarak öğrencilik hakkını elde etmeleri halinde bursluluk statülerinin devam edip etmeyeceğine ilgili vakıf üniversitesinin yönetim kurulu karar verecek. Yüksek öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların belirtilen haklardan yararlanması halinde bu borçların ödenmesi ertelenecek.

TBMM Komisyonu'nda öğrenci affının 07.06.1995 tarihinden itibaren geçerli olması kararlaştırıldı.

Çeşitli nedenlerle üniversiteden uzaklaştırılanlara devam ve sınav hakkı tanınmasını öngören Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Görüşmede, öğrenci affının 07.06.1995 tarihinden itibaren geçerli olması kararlaştırıldı. Daha önceki açıklamalarda affın 28 Haziran 2000 tarihinden sonraki dönemi kapsayacağı belirtilmişti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugüne kadar çıkartılan 10 af yasasından 163 bin öğrencinin yararlandığını hatırlatarak, "Öğrenci affı kelimesi uygulama ve işin içeriği bakımından çok doğru değil. Yeni bir fırsat verme anlamına gelen bir düzenleme yapıyoruz" dedi. Çelik, İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Polis Akademisi'nin de kapsama alınacağını açıkladı.

28 Haziran 2000 tarihinden sonra çeşitli nedenlerle üniversiteden uzaklaştırılanlara devam ve sınav hakkı tanınmasını öngören Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Görüşmeye Milli Eğitim Bakanı Çelik de katıldı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplanan komisyonda öğrenci affı konusundaki hükümet tasarısı ile CHP, MHP ve DTP tarafından verilen kanun tekliflerinin birleştirilerek görüşülmesi yönündeki önerge oylanarak kabul edildi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde hükümet adına bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Çelik, 1981 yılında çıkarılan Yükseköğretim Kanunu'nun uygulamaya girmesinin ardından ilki 1983 yılında olmak üzere öğrenci affı denilebilecek 10 af düzenlemesi yapıldığını hatırlattı. Bu düzenlemelerden 163 bin 851 öğrencinin yararlandığını açıklayan Çelik, son düzenlemenin ise 2005 yılında çıkarıldığını ifade etti. 1984 yılında öğrenci affı uygulamasından yararlanan öğrenciler arasındaki başarı oranının yüzde 78 olduğunu hatırlatan Çelik, 1997 yılından sonraki düzenlemelerde ise başarı oranının yüzde 36 olduğunu belirtti. Çelik, "Son 10 affın başarı ortalaması yaklaşık yüzde 48'dir. Öğrenci affı kelimesi uygulama ve işin içeriği bakımından çok doğru değil. Burada herhangi bir başarı olmadan öğrencilere diploma verilmesi sözkonusu değildir. Yeni bir fırsat verme, hak verme anlamına gelen bir düzenleme yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Çelik, 1981'den bugüne kadar 400 bini açık öğretim fakülteleri olmak üzere 600 bin öğrencinin üniversiteden uzaklaştırıldığını ve bu aftan yararlanmak istediğini dile getirerek, tasarıyla, 28 Haziran 2000'den itibaren hangi sebeple olursa olsun üniversiteler ile ilişiği kesilenlere devam ve sınav hakkı getirileceğini söyledi.

Açıköğretim öğrencileri ile mastır ve doktora öğrencilerinin de yapılan bu çalışmanın kapsamında olduğunu belirten Çelik, diğer af düzenlemelerinden farklı olarak artı bir sınav hakkı verileceğini bildirdi. Çelik, vakıf üniversitelerinden uzaklaştırılan öğrencilerin bursluluk halinin devam edip etmeyeceğine ise vakfın mütevelli heyetinin karar vereceğini açıkladı. Bakan Çelik, öğrenciliği iade edilecek olanların Kredi ve Yurtlar Kurumu'na olan kredi borçlarının erteleneceğini kaydetti. Kredi ve Yurtlar

Kurumu'ndan kredi alıp geri ödemeyenlerden sadece ihlam ve kasıt nedeniyle ödeme yapmayanlara takibat uygulandığını hatırlatan Bakan Çelik, buradan geri dönüşlerin de yine öğrenciler için kullanıldığını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, af düzenlemesinin kapsamının genişletilmesi konusunda bazı talepler geldiğine işaret ederek, İçişleri Bakanlığı'ndan Polis Akademisi'nin de kapsama alınması yönünde gelen talebin değerlendirileceğini ve komisyonda önerge ile bu düzenlemenin yapılacağını söyledi. Askeri okullarla ilgili bir talebin de bulunduğunu anlatan Çelik, bunun da komisyonda müzakere edileceğini ifade etti.

Uygulama konusunda bazı sıkıntılar yaşanabileceğine yönelik endişeler bulunduğuna dikkat çeken Çelik, bu konuda YÖK'e yetki verildiğini açıklayarak YÖK'ün yönerge ile bazı detaylarla ilgili düzenlemeler yapabileceğini bildirdi. Çelik, "Ümit ediyorum ki uygulamada bir sıkıntı yaşanmaz" dedi.

Bu arada Bakan Çelik'in ardından söz alan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, düzenlemenin kapsamına Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin de alınmasını ve 1980'den itibaren üniversitelerden ilişiği kesilen ancak daha önce aftan yararlanmayanların bu tasarıdan yararlanmasının sağlanmasını istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim