Kürtçe Eğitim için radikal çözüm!

Özel okullarda Kürtçe eğitime olanak sağlayacak bir dizi yasal değişiklik için çalışma yapılıyor. Çözüm süreci kapsamında radikal bir adım daha atılıyor. Uzun yıllardır tartışılan Kürtçe eğitim özel okullardan başlaması için çalışma yapılıyor. Bu amaçla b

Kürtçe Eğitim için radikal çözüm!
Özel okullarda Kürtçe eğitime olanak sağlayacak bir dizi yasal değişiklik için çalışma yapılıyor. Çözüm süreci kapsamında radikal bir adım daha atılıyor. Uzun yıllardır tartışılan Kürtçe eğitim özel okullardan başlaması için çalışma yapılıyor. Bu amaçla bir dizi yasal değişiklik öngörülüyor. Yasal değişikliklerin ardından açılacak özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı izin vermesi beklenirken, mevcut özel okullardan Kürtçe eğitim yapmak isteyenlere de imkân tanınacak. 
 
ANADİLDE EĞİTİM TALEBİ 
 
Çözüm süreci kapsamında atılacak adımların en önemlilerinden birini de anadilde eğitim oluşturuyor. BDP, "ana dilde eğitim" konusundaki ısrarını sürdürüyor. Anadilde eğitim talebinin özel okullarda Kürtçe eğitimle çözülmesi konusunda çalışılıyor. Devlet okullarında Kürtçe eğitimi ise seçmeli ders uygulaması şeklinde devam edecek.
 
Özel okullarda Kürtçe eğitim verilebilmesi için bir dizi yasal değişiklik gerekiyor. Öncelikle Anayasa'nın 42. Maddesinde değişiklik yapılması zorunluluğu bulunuyor. Bu maddede, "Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" hükmü yer alıyor. 
 
BİRÇOK ADIM ATILDI 
 
Demokratik açılım kapsamında da Kürtçe dil enstitüleri kuruldu, seçmeli ders olarak okutulmaya başladı. Dicle ve Artuklu üniversitelerinde olduğu gibi Kürtçe araştırma merkezleri kuruldu. Artuklu Üniversitesi'nden 30 Haziran'da ilk kez Kürt dili mastır öğrencileri mezun olacak. Mezunlar seçmeli Kürtçe derslerine girecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da, geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede özel okullarda Kürtçe eğitimin önünün açılabileceğini söylemişti. Kurtulmuş, Kürtçe enstitüler, anadilde savunma gibi birçok adımın atıldığını belirterek, "Belki burada seçmeli ders konuluyorsa, özel okullarda Kürtçe eğitimin önü açılabilir.
 
Ancak bütün bunları söylerken Türkiye'de resmi dilin Türkçe olduğu konusunda kimsenin tereddüdü yoktur. Zaten bu bir arz-talep meselesidir, bir süre sonra belki talep de olmayacağı için özel okullar da o talebe göre hareket edecektir" demişti. 
 
BDP: ÖZEL OKUL YETMEZ 
 
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise özel okullarda eğitimin yeterli olmadığını öne sürerek, "Bizim talebimiz kamusal alanda anadilin kullanılması. Özel okullarda eğitim bu talebi karşılamaz" dedi. Kaplan, özel okulda eğitim için de anayasal değişiklik gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim