KTÜ’lü akademisyene TÜBİTAK’tan proje desteği

KTÜ’lü akademisyen Prof. Dr. Hakan Karslı ve Ekibine, TÜBİTAK MAM 1002-C Kapsamında Proje Desteği verildi. 

KTÜ’lü akademisyene TÜBİTAK’tan proje desteği

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeofizik ABD Öğretim Üyesi Hakan Karslı’nın yürütücülüğünü üstlendiği, Doç. Dr. Ali Erden Babacan ve Dr. Öğretim Üyesi Özgenç Akın’ın araştırmacı olarak yer aldığı “Depremlerin Çok Fazla Hasar ve Can Kaybına Neden Olduğu 4 İlde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya) Jeofizik Ölçümlerle Zemin Yapısı ve Özelliklerinin Ön İncelemesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında desteklendi.

06 Şubat 2023 tarihinde yaklaşık 9 saat arayla meydana gelen Kahramanmaraş (Pazarcık ve Elbistan) merkezli iki büyük (M=7.7 ve 7.6) depremin etkisi altına aldığı 4 ilde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya) jeofizik ölçümlerle zemin davranışları hakkında ön bilgi edinmeyi, örnekleme yapmayı ve bu zemin davranışlarının, meydana gelen yıkım ve hasarlarla ne derece ilişkili olduğunu incelemeyi amaçlayan ve bu amaç kapsamında ölçüm yapılan yerlerin; yakın yüzey yeraltı geometrisinin nasıl olduğu, ortalama kayma dalgası hızının ve zemin sınıfının ne olduğu, zemin büyütmesi ve zemin hâkim titreşim periyodunun (veya frekansı) nasıl değiştiği, dinamik-elastik parametrelerin nasıl değiştiği sorularına yanıt arayan projenin toplanan verilerinin değerlendirildiği raporun önümüzdeki günlerde paylaşılması planlanlanıyor. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim