KTÜ'de Trakea sempozyumu

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şevket Kavukçu, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden Türk göğüs cerrahlarının diğer ülkelerdeki göğüs cerrahlarından hiçbir eksiklikleri olmadığı gibi fazlaları bile olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kav

KTÜ'de Trakea sempozyumu

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şevket Kavukçu, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden Türk göğüs cerrahlarının diğer ülkelerdeki göğüs cerrahlarından hiçbir eksiklikleri olmadığı gibi fazlaları bile olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kavukçu, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığınca KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde organize edilen ''Trakea (Nefes Borusu) Cerrahisinde Yenilikler'' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, 1998 yılında kurulan Türk Göğüs Cerrahisi Derneği'nin 485 üyesi bulunduğunu belirtti.

Ülke genelinde yaklaşık 500 göğüs cerrahı bulunduğunu ve bunlardan yüzde 90'ının Türk Göğüs Cerrahisi Derneğine üye olduğunu ifade eden Kavukçu, ''Dernek olarak yaklaşık 11 yılda 5 kongre gerçekleştirdik. Kongre yapmadığımız yıllarda ise bilimsel sempozyumlar gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Dernek olarak bilimsel etkinliklere önem veriyoruz.'' dedi.

''Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden Türk göğüs cerrahlarının diğer ülkelerdeki göğüs cerrahlarından hiçbir eksiklikleri olmadığı gibi fazlaları bile var'' diyen Kavukçu, şöyle devam etti:
''Cerrahlarımız cidden daha az imkanlarla, daha iyi işler yapıyor. Göğüs cerrahlarımızın yaşadıkları sorunlar, diğer branşlardaki cerrahların yaşadıkları sorunlardan farklı değil. Tüm sağlık çalışanlarındaki sorunlar göğüs cerrahlarında da var, ama göğüs cerrahlarının işi biraz daha ağır. Cerrahi branşlar içinde en ağır branş göğüs cerrahisidir. Kalp cerrahisinden bile zor, çünkü kalp cerrahisinde bir pompa var. Göğüs cerrahisinde ameliyatlar yüksek riskli ameliyatlar, bu nedenle dikkatli ve bilgili olmanız gerekiyor.''

Kavukçu, göğüs cerrahlarının önemli bir konusunun da trakea (nefes borusu) olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Trakea, göğüs cerrahisinin en zor hastalıkları ve cerrahisi zor olan bir konu. Bu sempozyum konuyu yeniden gözden geçirip, neler yapılabilir bunları değerlendirmek ve bu konudaki gelişmeleri tekrar tüm camiaya duyurmak ve üyelerimizi bilgilendirmek açısından önemli. Trakea cerrahisinde her yerde aynı sorun var. Çünkü bu kadar yıl geçmesine rağmen sorunlar aynen devam ediyor. Trakeanın beslenmesi çok hassas, beslenmesini bozduğunuz zaman yapacağınız şeyler sizi başarısız kılıyor. Sadece Türkiye'de değil, dünya da trekea ile uğraşıp duruyor. Bu sempozyumda bu uğraşları gözden geçireceğiz.''

-''6 AYDA 200'Ü BÜYÜK OLMAK ÜZERE 820 OPERASYON YAPTIK''-

KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Celal Tekinbaş, göğüs cerrahisi anabilim dalının 2005 yılında kurulduğunu ve 3 yıldır asistan almaya başladığını söyledi.
Tekinbaş, KTÜ Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalında yılın 6 aylık döneminde 200'ü büyük olmak üzere 820 operasyon yaptıklarını ifade ederek, ''Şu anda servisimizde dünyada ve Türkiye'de yapılıp da bizde yapılamayan herhangi bir operasyon çeşidi yok. Bütün operasyonların hepsini yapıyoruz. Zaten yoğun bakım, ameliyathane, personel olarak yeterliyiz. Her türlü donanıma sahip personelimiz var. Bölgemizde ilkleri gerçekleştirdiğimiz birçok konu var.'' şeklinde konuştu.

Tekinbaş, bölgede yemek borusuyla ilgili cerrahi müdahalenin sadece merkezlerinde yapıldığını vurgulayarak, ''Her türlü teknik donanıma ve yeterli personele sahip merkezimizde komşu olduğumuz ülkelere ve bölgeye göğüs cerrahisinde hizmet etmek istiyoruz'' dedi.

KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde iki gün sürecek sempozyumun açılış törenine KTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necati Tüysüz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Köse, KTÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yavuz Özoran'ın yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Samsun, Gaziantep, Kayseri, Sivas, Edirne, Trabzon ve Rize'den yaklaşık 90 göğüs cerrahı katıldı.
Sempozyum boyunca trakea konusunda 5 oturum, 13 konferans ve 5 olgu sunumu gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim