KTÜ'lü akademisyenin projesine BOREN'den destek

Doç. Dr. Burcu Savaşkan'ın sunduğu proje BOREN tarafından desteklendi

KTÜ'lü akademisyenin projesine BOREN'den destek

Karadeniz Teknik Üniversitesi Of Teknoloji Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Savaşkan'ın sunduğu proje, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından destek aldı.

“Yüksek Manyetik Alan Gerektiren Mühendislik Uygulamaları İçin Mg Taşımalı Difüzyon Yöntemi ile MgB2 Külçe Süper Mıknatıs Üretimi ve Elektro-Manyetik Karakterizasyonu" isimli 24 ay süreli ve 244 bin 800 TL bütçeli projenin özetinde şu ifadelere yer verildi;

Proje ekibi tarafından geliştirilecek olan Mg taşımalı difüzyon yöntemi ile teorik yoğunluğun %80’ine sahip ve C, Ag ve Ti katkısı ile yapı içerisinde ilave akı-çivileme merkezleri oluşturularak yüksek manyetik alan tuzaklama ve manyetik kaldırma özelliklere sahip MgB2 süper mıknatısların üretimi hedeflenmektedir
Mevcut ve geliştirilmekte olan Maglev trenleri, manyetik süper iletken yataklar ve rüzgar jeneratörlerinde kullanılabilecek, yerli kaynağın kullanıldığı ve arzu edilen süper iletken özelliklere sahip külçe MgB2 örneklerinin üretimi gerçekleştirilerek, ülkemizde bu alandaki bilgi birikiminin ve teknolojik altyapının gelişimine katkı sağlanacaktır. Süper mıknatıs teknolojisinin başta Japonya, İngiltere olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki araştırma merkezlerinde son yıllarda yoğun şekilde çalışılması ve pek çok farklı mühendislik uygulamalarında kullanılması nedeniyle, uluslararası bildiri ve makalelere konu olabilecek bilimsel potansiyele sahiptir. Proje çalışması KTÜ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Boren Enstitüsü ve Tokyo Üniversitesi Teknoloji Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirileceğinden yeni uluslararası projelere alt yapı oluşturabilecektir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Eğitim