KTÜ 3 üniversiteden biri seçildi

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile Bologna süreci çerçevesinde görev yapan Erasmus bölümü KTÜ 'yü en iyi uygulama örneği olan 3 üniversiteden biri seçti. Yani KTÜ hem ülke hem de Avrupa liginde önemli noktada. Bologna süreci hakkında da kısa bilgi sörfü yapa

KTÜ 3 üniversiteden biri seçildi
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile Bologna süreci çerçevesinde görev yapan Erasmus bölümü KTÜ 'yü en iyi uygulama örneği olan 3 üniversiteden biri seçti.

Yani KTÜ hem ülke hem de Avrupa liginde önemli noktada. Bologna süreci hakkında da kısa bilgi sörfü yapalım; Avrupa Birliği'nin 1999 yılında yayınladığı “Bologna Bildirgesi” ile başlayan yüksek öğretim reformu girişimidir. Hedef Avrupa Ülkeleri'nde kendi içinde uyumlu, birbirlerini karşılıklı olarak anlayan, tamamlayan ve rekabet gücü yüksek bir “Avrupa Yüksek Öğretim Alanı” oluşturulmasıdır.

Bologna süreci; kolay anlaşılabilir ve karşılaştırılabilir bir derece sisteminin uygulanmasını, lisans ve lisansüstü olmak üzere iki dereceli bir sistemin uygulanmasını, üniversiteler arasında ortak bir kredi sistemi oluşturulmasını, üniversiteler arasındaki öğrenci ve öğretim üyesi dolaşımının önündeki engellerin kaldırılmasını, yükseköğretimde öğrenci katılımının sağlanmasını, yükseköğretimde ortak diploma vermenin teşvik edilmesini, doktora derecesinin üçüncü derece sistemi olarak sürece dahil edilmesini, kalite güvencesinde Avrupa boyutunun oluşturulmasını ve yükseköğretimde Avrupa boyutunun kazandırılmasını amaçlamaktadır.
19 Haziran 1999 tarihinde Bologna'da 29 Avrupa ülkesinin Eğitim Bakanları seviyesinde onaylanan Bologna deklarasyonu sürece ismini de veren temel dayanaktır. AB'nin, 17-18 Mart 2000 tarihinde yapılan Lizbon özel toplantısında aldığı stratejik karar, Bologna sürecinin eğitim ve öğretim hedeflerini oluşturmaktadır.

2004 yılındaki yayın sayısı 225 (Öğretim üyesi başına düşen sayı 0.46) 2007 sonu 430, bu da öğretim üyesi başına düşen sayı olarak 0.64. Bu ne demek? KTÜ' de görev yapan öğretim üyeleri artık daha aktif olarak bilime katkı sağlıyor. Bu da KTÜ'yü hem ülke hem de uluslararası düzeyde önemli noktaya taşıyor.

Her yıl dünyanın değişik bölgelerine (ABD'den Japonya'ya, Rusya'dan Kanada'ya, İsveç, İngiltere, Almanya, İtalya'ya kadar 110 üniversite ile protokol ve ikili anlaşma yapılmış) öğretim üyesi ve öğrenci gönderiliyor ve 135 kişi bu uygulamadan faydalanıyor. Yani hem yabancı dil hem de ufkunu ve bilgisini geliştirerek KTÜ'ye dönüyorlar. 30 ayrı ülkeden 300'ün üzerinde öğrenci tercih etmesi de KTÜ' nün ne denli önemli olduğunu gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler