KPSS skandalının perde arkası!

Soruları çaldığı tahmin edilen 2-3 bin kişinin ne kadar ağzının sıkı olduğuna dikkat çeken Yarımağan bu işin çok örgütlü, organize bir hırsızlık olduğunu söyledi.KPSS'nin iptaline neden olan kopya skandalının yaşanmasının üzerinden 10 ay geçti ama başlatı

KPSS skandalının perde arkası!

Soruları çaldığı tahmin edilen 2-3 bin kişinin ne kadar ağzının sıkı olduğuna dikkat çeken Yarımağan bu işin çok örgütlü, organize bir hırsızlık olduğunu söyledi.

KPSS'nin iptaline neden olan kopya skandalının yaşanmasının üzerinden 10 ay geçti ama başlatılan soruşturmadan bir sonuç çıkmadı.

İddialar üzerine görevinden istifa eden eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan sessizliğini, Türkiye Bilişim Derneği'nin aylık dergisi "Bilişim"e bozdu. Yarımağan makalesinde ÖSYM'deki kopya önlemlerini, kopya girişimlerini, KPSS skandalını, YGS'deki şifre olaylarını kaleme alırken KPSS skandalını "organize örgütlü bir hırsızlık" olarak nitelendirdi.

Soruların matbaaya gönderilmeden önce sesli okunduğuna gönderme yapan Yarımağan'ın KPSS ile ilgili yorumu şöyle oldu:

 

DİNLEME İLE ALINMASI YÜKSEK İHTİMAL

"Sorular sınavdan önce, büyük olasılıkla ses kaydı alınarak veya uzaktan dinleme yoluyla elde edilmiş ve 2-3 bin kişilik bir gruba sınavdan önce, örneğin bir deneme sınavında ulaştırılmış olabilir. Bu adayların tümü sınavda aynı yanıtları vermemiştir. Ancak sınavdan önce soruları çözdükleri için, diğer adaylara göre daha başarılı olmuşlardır. Olayın kesin bu şekilde olduğu tabii ki söylenemez.

Ancak bulgular ciddi kuşku uyandıracak niteliktedir. Eğer sorular sınavdan önce elde edilmişse, büyük olasılıkla dinleme yoluyla elde edilmiş, başka bir deyişle çalınmıştır. Soruları çalan kişiler ÖSYM dışından profesyonel kişilerdir. Ancak bu kişilerin ÖSYM içinden işbirlikçileri de olabilir.

 

AĞZI ÇOK SIKILAR

Sınavdan önce soruları gören ve sayılarının 2-3 bin dolayında olduğu tahmin edilen adayların da ağzı çok sıkı kişiler olduğu anlaşılmaktadır. Sınav yapılalı 9-10 ay geçmesine rağmen bu adaylar arasından pişman olan, itirafta ya da ihbarda bulunan çıkmamıştır. Gerek kopya olayını organize eden kişilerin, gerekse soruları sınavdan önce gören adayların çok örgütlü oldukları söylenebilir.

Kanımca bu örgütlü bir hırsızlık olayıdır. ÖSYM yönetiminin ve çalışanlarının bu olayda belirgin bir kusuru yoktur. Sınav güvenlik önlemleri altında yapılmıştır. Ancak çok örgütlü bir grup bu sınavın güvenliğini kırmıştır. Bunu yaparken, belki de ÖSYM içindeki bir-iki kişiden yardım almıştır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim