İlk 500'de 6 Türk üniversitesi

Hollanda Leiden Üniversitesi’nin her yıl açıkladığı “Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi’’ arasına Türkiye’den 6 üniversite girdi.İlk 500’e giren Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi üniversiteleri, oluşturulan 25 listenin tümünde de yer buldu.ODTÜ

İlk 500'de 6 Türk üniversitesi

Hollanda Leiden Üniversitesi’nin her yıl açıkladığı “Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi’’ arasına Türkiye’den 6 üniversite girdi.

İlk 500’e giren Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi üniversiteleri, oluşturulan 25 listenin tümünde de yer buldu.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) Laboratuvarları Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, sıralamanın Web of Science veri tabanından 2005–2009 yılları arasında yayımlananmakale, mektup ve incelemeler esas alınarak hazırlandığını anlattı. Verilerin, temel ve sosyal bilimler alanında yapılan yayınlardan oluştuğunu anlatan Akbulut, Leiden sıralamasında bu yıl yayın kalitesini ölçen yeni bir kriterin yer aldığını söyledi.

Bu yeni kriterin üniversitelerin yayınlarının yüzde kaçının dünyada en çok atıf alanmakalelerin yüzde 10’luk dilimde yer aldığını ölçtüğünü belirten Akbulut, bu yıl üniversitelerin diğer kurumlarla yaptığı ortak yayınlara da yer verildiğini açıkladı.

HER TABLODA VAR
Leiden Üniversitesi’nin, tüm kriterlerden elde edilen puanları toplayarak tek bir sıralama listesi yapmadığını, bunun yerine, kullanıcılara esneklik sağlamak amacıyla her bir kriter için ayrı sıralama tablosu verdiğini anlatan Akbulut, tümseçenekler kullanıldığında 25’ten fazla tablonun ortaya çıktığını söyledi. Bu tabloların tümünde ana listede yer alan 6 Türk üniversitesinin yer bulduğunu bildiren Akbulut, seçenekler arasında bazı sınırlamalara yer verilerek farklı tablolar üretilebildiğini dile getirdi.

9’DAN 6’YA DÜŞTÜ
Akbulut, geçen yılki sıralamada ilk 500’de 9 Türk üniversitesi olduğunu hatırlatarak, bu yıl İstanbul Teknik, Atatürk ve Dokuz Eylül üniversitelerinin ilk 500 arasında yer alamadığını vurguladı. Geçen yıl listenin İngilizce olmayan yayınlar da hesaba katılarak hazırlandığını hatırlatan Akbulut, “Aslında dünya sıralamaları URAP’ın sıralamasıyla aynı” dedi.

25 FARKLI TABLO BULUNUYOR

Sıralamada MIT ile Harvard üniversitelerinin kullanılan indikatörlere göre birinciliği değişiyor. 2005–2009 yılları arasında dünyada en çok atıf alan yüzde 10’luk dilime giren yayınlara göre Türk üniversitelerinin yeri şöyle: (İngilizce olmayan yayınlar da sayıldı)

Üniversite dünyasıralaması
Yüzde 10’na göre (PP Top10)
ODTÜ: 375
Ege: 467
Hacettepe: 489
Gazi: 493
Ankara: 496
İstanbul: 497

Atıf sayısına göre (MCS İndikatörü)
Hacettepe: 467
İstanbul: 468
Ege: 475
ODTÜ: 478
Ankara: 486
Gazi: 488

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim