Gözler bugün üniversitedeydi

Danıştay'ın Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen yazıyı iptal etmesinin ardından bazı üniversiteler yasağa uyarken bazı üniversitelerde türbanlı öğrenciler derse girdi.SAKARYA VE KONYA'DA TÜRB

Gözler bugün üniversitedeydi

Danıştay'ın Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından üniversitelere gönderilen yazıyı iptal etmesinin ardından bazı üniversiteler yasağa uyarken bazı üniversitelerde türbanlı öğrenciler derse girdi.

SAKARYA VE KONYA'DA TÜRBANLI GİRİŞ SERBEST

Sakarya Üniversitesi'nde başörtülü öğrenciler, başörtülü olarak derse girmeye devam etti. SAÜ Esentepe kampüsüne gelen başörtülü öğrenciler engellemeyle karşılaşmadan derslere girdiler.
Bazı öğretim üyesi derneklerinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın, 24 Şubat 2008 tarihli rektörlüklere gönderdiği yazısının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada; Danıştay, Özcan'ın 'başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42'inci maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığına' ilişkin rektörlüklere gönderdiği yazıyı 'genelge' olarak kabul ederek, oybirliğiyle yürütmesini durdurmuştu.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Konya'da Selçuk Üniversitesi'nde öğrenciler fakülte binalarına ve dersliklere türbanları ile katılmaya davem etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer Bedük, öğrencilerin türbanları ile derslere katıldığını ifade ederek, "Üniversite yönetimi olarak, Danıştay'ın verdiği kararla ilgili henüz değerlendirme toplantısı yapmadık. Toplantı yapıp, ona göre yönetim olarak bir karar alacağız" dedi.

RİZE ÜNİVERSİTESİ

Rize Üniversitesi'nde başörtüsü yasağı yeniden başladı.
Danıştay'ın kararı üzerine Rize Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Nazmi Okumuş'un talimatıyla bu sabahtan itibaren başörtülü öğrencilerin kampuslara ve derslere girmesine izin verilmemeye başlandı. Başörtülü öğrenciler kampuslara girişte başlarını açarak derslere girerken, bazı öğrenciler uygulamaya tepki gösterdi. Uygulamadan habersiz olarak üniversiteye gelen başörtülü öğrenciler ise güvenlik görevlileri tarafından uyarılarak başlarını açmaları istendi. Yasağın yeniden başlaması üzerine bazı başörtülü öğrenciler de geçmişte olduğu gibi peruk takarak kampusa girebildi.
Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Okumuş, kendilerinin mevcut kanun ve yönetmelikler doğrultusunda hareket ettiğini belirterek, "Umarım Anayasa Mahkemesi ayrıma ve bölünmelere neden olmayacak şekilde bu konuda bir karar verir" diye konuştu.

İZMİR'DEKİ ÜNİVERSİTELER

VİDEO 2 İÇİN TIKLAYIN

Anayasa değişikliği ardından İzmir'de hiçbir üniversite türbanlı öğrencileri kabul etmezken, bu yasak Danıştay 8. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı ardından bozulmadı. Buca Eğitim Fakültesi'ne gelen türbanlı öğrenciler, okulun kapısında bulunan kulübede türbanlarını çıkartarak güvenlik görevlilerinin takibiyle turnikelerden geçti. Kulübeye giren bazı öğrencilerin türbanlarını çıkartarak peruk takmaları dikkat çekti. Aynı yasak, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi. Yaşar Üniversitesi, Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Ensütüsü'nde devam ediyor.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

GAZÜ'de, güvenlik görevlileri tarafından bu sabahtan itibaren, kampuse öğrencilerin başörtüsü ile girmelerine izin verilirken, derslere girmelerine ise izin verilmedi. Danıştay'ın kararı üzerine bu sabah okullarına tereddütlü olarak gelen başörtülü öğrenciler, kampus girişlerinde güvenlik görevlileri tarafından içeri alındı. Başörtülü olarak kampüs alanına girebilen öğrencilerden bazıları "Sonuçta bir yasak var. Bu yasağa uymak zorundayız. Bundan önce olduğu gibi bugün de aynı şekilde derslere giriyoruz. İnşallah izin çıkar" diye görüş belirttiler. Bazı öğrenciler ise görüş belirtmek istemediler.

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YÖK Başkanı Prof. Özcan tarafından üniversitelere gönderilen yazının genelge kabul edilerek iptal edilmesinin ardından KTÜ'deki bahar havası da kısa sürdü. Rektör Prof. Dr. İbrahim Özen'in talimatıyla güvenlik görevlileri bu sabahtan itibaren KTÜ merkez Kanuni Kampusu ve Akçaabat ilçesindeki Fatih Eğitim Fakültesi'ne öğrencilerin başörtüsü ile girmeleri yasaklandı.
Danıştay'ın kararı üzerine bu sabah okullarına tereddütlü olarak gelen başörtülü öğrenciler, kampus girişlerinde güvenlik görevlileri tarafından içeri sokulmadı. 25 Şubat'tan itibaren başörtülü olarak üniversiteye girebilen öğrencilerden bazıları çok üzüldüğünü dile getirirken, bazı öğrenciler de duruma tepki gösterdi. Başörtülü öğrencilerin büyük kısmı başlarını açarak kampusa girerken bir kısım öğrenci ise başörtüsünü çıkarmayıp geri dönmeyi tercih etti.
Öğrencilerin bazıları da rektörlerin özgürlükten yana kararlı bir duruş sergileyemediğini ileri sürerken, bir öğrenci de "Bazılarının maalesef yaptırım gücü var. Bir yerlere bu şekilde geliyorlar. Biz kimi seçiyoruz? Rektörleri de biz seçmemiz lazım" diye konuştu.
Öte yandan kampus girişlerinde güvenlik görevlileri toplu taşıma araçlarını da kontrol ederken, başörtülü öğrencilere genelgeyi okuyarak başlarını açmalarını istediler.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ

Dicle Üniversitesi'nde türban yasağı devam etti. Bugün İlahiyat Fakültesi dışında hiç bir rektörlük kampüs türbanlı öğrencileri derse almadı. Fen Edebiyat Fakültesi'nde okuyan türbanlı öğrenciler sadece sınıflara türbanlı olarak bir gün girdiklerini söylediler.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Danıştay'ın YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın tek başına düzenleme yapma yetkisinin olmadığı gerekçesiyle aldığı karar üzerine Erciyes Üniversitesi, eskiden olduğu gibi ögrencilerin derslere türbansız olarak girmesini kararlaştırdı.

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü, öğrencilerin derslere başlarını örterek girmelerinin YÖK Başkanlığının genelgesi sonucu olduğunu belirterek, " Danıştay kararı ile YÖK'ün genelgesi durdurulmuştur. O nedenle, Rektörlüğümüzce yapılan hukuki ve yasal değerlendirme sonucu, türbanlı öğrencilerin eskiden olduğu gibi derslere başlarını kapıda açtıktan sonra girmeleri öngörülmüştür. Bu konuda Üniversite senatosu da cuma günü bir toplantı yapacak" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler