Bu okulda harçlıklar sadaka taşından

Samsun’da bir okulda sadaka taşı uygulaması başlatıldı.

Bu okulda harçlıklar sadaka taşından

Yardımlaşma duygusunu geliştirmek için Osmanlı'daki sadaka taşı uygulamasına benzer bir uygulama başlatan Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu, öğrencilerin sadaka taşına bozuk paralarını koyarak ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılması sağlanıyor.



Samsun'un Atakum ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu örnek bir projeye imza attı. Osmanlı İmparatorluğu'ndaki sadaka taşı uygulamasına benzer bir çalışma başlatan Atakum Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu idaresi yaptıkları proje ile öğrencilerin sadaka taşına bozuk paralarını koyarak ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmasını sağlıyorlar. Projeyle; öğrencilerin yardımlaşma ve paylaşma duygusu ile yardıma muhtaç öğrencilerin ihtiyaçlarını gidererek kötü alışkanlıklardan uzak durmaları amaçlanıyor. Projeden sonra öğrencilerin yardımlaşma duygularının gözle görülür şekilde arttığını belirten Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Nihat Albayrak, öğrencilerin yüzde 80 kötü alışkanlıklarından uzaklaştıklarını söyledi. 

Sadaka taşının çok yararlı olduğunu belirten öğrenciler, "Parası olmayan arkadaşlarımız buradan para alabiliyor. Parası olan arkadaşlarımız sevap işleyebiliyorlar. Bu sayede öğrenciler arasında paylaşım duygusu gelişiyor ve kötü alışkanlıklardan arınıyoruz. Buraya para atmak bize çok sevap kazandırıyor. Ben de atıyorum. Bir kez para atarken beni arkadaşım gördü. 'Allah senden razı olsun' dedi bana" dediler. 

Başka bir öğrenci ise, "Okulumuzda birçok güzel proje var. Kötü alışkanlıklarımız daha aza indi. Fazla harçlığım olduğunda sadaka taşına atabiliyorum. İhtiyacı olan arkadaşlarımız buradan yararlanabiliyorum" şeklinde açıklamalarda bulundular. 

"Kötü alışkanlıkların yüzde 80 azaldığını gördük"

Projeyle ilgili bilgi veren Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Nihat Albayrak, "İki yıl önce bu projeyi başlattık. Osmanlı döneminde bu uygulama yapılıyordu. Biz de bu uygulamayı günümüzde yaparak öğrencilerimizin yardımlaşma duygusunu geliştirmek istedik. Bu projede iki temel hedefimiz var. Bunlardan bir tanesi çocuklardaki yardımlaşma duygusunu geliştirmek. Çocuklarımızın kötü alışkanlık edinmemesini sağlamak. Sadaka taşından sonra okulumuzda yaptığımız araştırmalar sonucu çocuklardaki kötü alışkanlıkların yüzde 80 azaldığını gördük. Eğitim öğretimin hedeflerinden bir tanesi de görerek öğrenmektir. Biz burada öğrencilerimize bunu gösterdik. Öğrencilerimizde burada görerek hayatlarında uyguluyorlar. Güzel sonuçlar aldığımızı hep birlikte görüyoruz. Çocuklar buraya para atarak, ihtiyacı olan arkadaşlarının o parayı alarak bundan yararlanmalarını istiyorlar. Bu duyguyu yaşayarak, mutlu olduklarını görüyoruz. Sadaka taşı projemiz Samsun'da ve Türkiye'deki diğer okullarda ilgi gördü. Başka okullarda bu projeyi yapmak istiyor" dedi. 

"9 Türkiye birincisi çıkarttık"

Akademik, sosyal, kültürel, sportif ve değerler eğitimi alanında birçok çalışmaya imza attıklarını söyleyen Albayrak, "Örneğin bu yıl TEOG sınavında 9 tane Türkiye birincisi çıkarttık. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği bilgi yarışmasında iki yıl üst üste finale kaldık. Özel okulların da yarışmada olduğunu düşünürsek devlet okulu olarak bu önemli bir başarı. Har ay öğrencilerimizi bir yazarla buluşturuyoruz. Sportif anlamda tekvando branşında 2 öğrencimiz Avrupa şampiyonu oldu. Yüzme ve güreşte Türkiye şampiyonu çocuklarımız var. Futsalda Türkiye 4.'sü olduk. Avrupa Birliği projeleri, Türkiye ve yerel birçok projeye imza attık. Bakanlık düzeyinde birçok projemiz var. Okulumuz hemen hemen her alanda örnek bir okul. Çok yönlü bir eğitim anlayışını okulumuzda uygulamak istiyoruz. Dünyayı görebilen, dünyayı okuyabilen öğrenciler yetiştirebileceğimizi başarılarımızla göstermiş oluyoruz” diye konuştu. 

"Çok yönlü bir eğitim yapıyoruz"

Başarı ve başarısızlıkla ilgili günümüzde çeşitli yorumlar yapıldığını belirten Albayrak, "Fakat biz hemen hemen her alanda rekorlar kıran bir okuluz. Çok yönlü bir eğitim yapıyoruz. Her alanda yüksek başarılar alıyoruz. İmam hatip okullarında birçok alanda başarılar elde edildiğini görmekteyiz. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Sayı olarak belli bir sayıya ulaştık. Nitelik olarak da içini doldurmaya başladığımızı düşünüyorum. Biz de bu vatanın evladı olan çocukları yetiştiriyoruz. Onların diğer çocuklarımızdan bir farkı yok. Onların da çeşitli başarılarda bir payı olması gerektiğini düşünüyorum. Buradan hareketle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim