19 üniversite davası sonuçlandı

İdare Mahkemesi, 19 üniversitede uygulanan hizmet sözleşmelerinde yer alan "taraflar bir ay önce ihbar etmek şartı ile sebepsiz olarak sözleşmeyi feshedebilir" hükmünü iptal etti. Karar, Sağlık-Sen'in iki ayrı idare mahkemesinde açtığı dava sonucunda veri

19 üniversite davası sonuçlandı
İdare Mahkemesi, 19 üniversitede uygulanan hizmet sözleşmelerinde yer alan "taraflar bir ay önce ihbar etmek şartı ile sebepsiz olarak sözleşmeyi feshedebilir" hükmünü iptal etti. Karar, Sağlık-Sen'in iki ayrı idare mahkemesinde açtığı dava sonucunda verildi.

Ankara ve Trabzon idare mahkemeleri verdikleri yürütmeyi durdurma kararlarının gerekçesinde, idareye sözleşmeyi sebepsiz feshetme hakkı veren düzenlemenin devletin çalışanların barış ve huzurunu sağlama yükümlülüğü ile çeliştiğine vurgu yaptı. Sözleşmenin hangi hallerde feshedileceğinin somut ve objektif kurallara dayanması gerektiğine dikkat çekilen yargı kararlarında, sözleşmeli personel mevzuatında bu konuda bir düzenlemenin yer almadığı görüşüne de yer verildi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sözleşmeli personel istihdamının; uygulamada olduğu kadar hukuksal temelde de ciddi sorunlara neden olduğunu belirterek, "Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esasların, çağın gerekleriyle uyuşmadığı birçok yargı kararıyla tescil edilmiştir. Sözleşmeli personel uygulamasının kaldırılması çalışma koşullarında adaletin sağlanması adına tek çıkar yoldur. Kamuda kadrolu istihdam modeline dönülmeli ve tüm sözleşmeli personel kadroya geçirilmelidir." dedi.

Sağlık-Sen, daha önce de Sağlık Bakanlığı'nda sözleşmeli personel için uygulanan hizmet sözleşmesinde yer alan sebepsiz fesih hakkı ile ilgili düzenlemenin iptali için Danıştay'a açtığı davayı kazanmış ve söz konusu düzenlemenin sözleşme metninden çıkartılmasını sağlamıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler