Batı Afrika ülkesi Nijerya’da hayvandan insana bulaşan Lassa ateşi salgını etkisini sürdürüyor. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak - 4 Mayıs 2025 tarihleri arasında ülkede toplam 717 Lassa ateşi vakası tespit edildi. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 138’e yükseldi.
Açıklamada, 2025 yılının 18. epidemiyolojik haftasında doğrulanan vaka sayısının bir önceki haftaya göre düşüş gösterdiği kaydedildi. Geçen yıl aynı hastalık nedeniyle Nijerya genelinde 190 kişi yaşamını yitirmişti.
FARE DIŞKISIYLA BULAŞIYOR, İNSANLAR ARASINDA YAYILABİLİYOR
Lassa ateşi, özellikle fare dışkısı veya idrarıyla temas yoluyla bulaşırken, insandan insana da geçiş gösterebiliyor. Hastalık yüksek ateş, kanama ve organ yetmezliği gibi ciddi belirtilerle seyrediyor ve tedavi edilmediğinde ölümcül olabiliyor.
İlk kez 1969 yılında Nijerya’nın Borno eyaletinde tespit edilen virüs, günümüzde Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi birçok Batı Afrika ülkesinde de görülüyor. Nijerya’da ise salgın nedeniyle 23 Ocak 2019’da acil durum ilan edilmişti.