Yeni Başkent planı görücüye çıktı

Mısır'ın Geleceği başlıklı ekonomik kongre, çok sayıda devlet başkanı, bakan ve uluslararası şirket yetkilisinin katılımıyla Şarm el-Şeyh kentinde çalışmalarına başladı. Mısır, Kahire'nin dışına inşa etmeyi planladığı yeni yönetim ve iş kentini görücüye ç

Yeni Başkent planı görücüye çıktı
Mısır'ın Geleceği başlıklı ekonomik kongre, çok sayıda devlet başkanı, bakan ve uluslararası şirket yetkilisinin katılımıyla Şarm el-Şeyh kentinde çalışmalarına başladı. Mısır, Kahire'nin dışına inşa etmeyi planladığı yeni yönetim ve iş kentini görücüye çıkardı.
 
Yoğun güvenlik önlemlerinin gözlendiği kongre alanına gelen yetkililer arasında Ürdün Kralı Abdullah, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Kuveyt Emiri Cabir Ahmed el-Sabah, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mukrin bin Abdülaziz'in yanı sıra çok sayıda uluslararası örgüt temsilcisi ve bakanlar bulunuyor.
 
Mısır yönetiminin büyük ümit beslediği kongreye 60 ülkenin davet edildiği belirtilirken, İran, İsrail ve Türkiye'nin ise yatırım yoğunluğu gibi kriterleri karşılamadığı için davet edilmedikleri kaydedildi.
 
İçinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkış yolları arayan Mısır yönetimi, bu kongreyle ülkeye uluslararası yatırımları çekmeyi planlıyor.
 
Devletler ve uluslararası büyük şirketleri ülkede yatırım yapmaya çağıran Mısır hükümeti, yatırımcıları cezbetmek hedefiyle birçok bürokratik ve hukuki engelin kaldırılmasına yönelik çalışmaları sürdürüyor.
 
Dün yatırımı teşvik amaçlı yeni kanun maddelerini onaylayan Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, yaptığı değişikliklerle şirketler için gelir vergisi oranlarını yüzde 30'dan yüzde 22,5'e düşürmüştü.
 
Hükümet çevrelerinde kongreye katılacak olanlara sunulacak 50 projenin bulunduğu belirtilirken, kongreden 35 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesinin planlandığı ifade edildi. Kongrenin üç gün sürmesi bekleniyor.
 
YENİ BAŞKENT PLANI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
 
Mısır, Kahire'nin dışına inşa etmeyi planladığı yeni yönetim ve iş kentini görücüye çıkardı. Projeye göre, yeni şehir Başken Kahire ve Kızıldeniz arasına inşa edilecek. Projenin hayata geçmesi durumunda yeni şehrin 5 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapması bekleniyor. Ayrıca 1,75 milyon kişi de iş imkanı sağlanacak. 
 
Şehir 700 kilometre karelik bir alana inşa edilecek. Bu ölçü Singapur'la neredeyse aynı yüz ölçümüne sahip.
 
Projenin yatırım ortaklarından biri de dünyanın en uzun gökdeleni Dubai'deki Burj  El Arab'ın yatırımcısı iş adamı Muhammed Alabbar. 
 
KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN MADDİ DESTEK
 
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt, Mısır ekonomisine 4'er milyar dolar destek verme kararı aldıkları bildirildi.
 
Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen "Geleceğin Mısır'ı" başlıklı ekonomi kongresinde 3 Körfez ülkesinden Mısır'a 12 milyar dolarlık destek sözü geldi.
 
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mukrin bin Abdulaziz, kongrede yaptığı konuşmada, 4 milyar dolarlık maddi desteğin 1 milyar dolarının Mısır Merkez Bankası'na aktarılacağını, 3 milyar dolarının ise kalkınma projeleri için kullandırılacağını söyledi. Veliaht Prens Mukrin ayrıca Suudi Arabistan'daki çeşitli sektörlerdeki kuruluşlara, Mısır'da yatırım yapma çağrısında bulundu.
 
BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakanı Muhammed bin Raşid Al Maktum da BAE'nin Mısır'a 4 milyar dolar maddi destek vereceğini ifade etti.
 
Desteğin 2 milyar dolarının Mısır Merkez Bankası'na konulacağını, paranın geri kalanının ise daha sonra açıklanacak girişimlerle Mısır ekonomisinin canlandırılması için kullanılacağını belirten Maktum, ülkesinin 2 yıl içinde Mısır'a 14 milyar doların üstünde destek verdiğini kaydetti. Maktum son olarak, BAE'nin, her zaman Mısır'ın yanında durmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
 
Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir de Mısır ekonomisini desteklemek için kongrenin önemine vurgu yaparak, Mısır'daki çeşitli sektörlerde yatırım yapılması için ülkesinin 4 milyar dolar yönlendireceğini bildirdi.
 
Yurt dışından sermaye çekebilmek için yatırımcıların haklarını garanti altına alacak yasaların çıkartılmasının gerektirdiğini belirten Cabir, ülkesinin Mısır'a yönelik desteğinin sınırsız olduğunu söyledi.
 
Kuveyt'in Mısır'a ilk yatırımı 1959'da yaptığını hatırlatan Cabir, Kuveyt'in bugün Mısır'da yatırım yapan en büyük ikinci Arap ülkesi olduğuna dikkat çekti.
 
Mısır Yatırım Bakanı Eşref Salman ise ülkesinin, kongrede değeri 15 ila 20 milyar dolar arasında değişen anlaşmalar imzalanması yönünde beklenti içinde olduğunu belirtti.
İçinde bulunduğu ekonomik darboğazdan çıkış yolları arayan Mısır yönetimi, bu kongreyle ülkeye uluslararası yatırımları çekmeyi planlıyor. Üç gün sürmesi beklenen kongreden, 35 milyar dolarlık gelir elde edilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler