Yangınlar Teröre Bağlandı

Yunanistan'da hafta sonunda çok sayıda noktada aynı anda çıkan orman yangınları şimdiye kadar 58 kişinin hayatına mal oldu. İlk belirlemelere göre yaklaşık 10 kişinin kayıp olduğu belirtilirken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.70'ten fazla nokta

Yangınlar Teröre Bağlandı

Yunanistan'da hafta sonunda çok sayıda noktada aynı anda çıkan orman yangınları şimdiye kadar 58 kişinin hayatına mal oldu. İlk belirlemelere göre yaklaşık 10 kişinin kayıp olduğu belirtilirken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

70'ten fazla noktada başlayan yangınlar hakkında Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in, "Bu kadar çok yangının aynı anda ve çeşitli yerlerde çıkması tesadüf eseri olamaz" şeklindeki yorumu, hükümetin yaşadığı "terör" şüphesini de net biçimde ortaya koydu.

Orman yangınlarının çıktığı yerlerde yapılan araştırmalara Yunan anti-terör timleri de katıldı. Yangınzedeler ve ülke basını da yangınların "terör eylemi" olduğu yönünde yorumlarda bulundu, "Bu facia Yunanistan'ın kendi 11 Eylül'üdür" ifadeleri kullanıldı. Öte yandan polis yetkilileri 65 yaşında bir adamın, güneydeki yangınlarla bağlantılı olarak tutuklandığı açıklandı.

ANNE VE ÇOCUKLARI...

Orman yangınlarının, şiddetli rüzgârın da etkisiyle yayılması, Yunan hükümetinin dünya ülkelerinden yardım istemesine neden oldu. Yunanistan'ın çağrılarına; İtalya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İspanya ve Portekiz, Rusya, ABD, Sırbistan ve İsrail de karşılık verdi, 31 yabancı itfaiye uçağı da Yudoğru yola çıktı. gelmeye başladı.

Mora'nın Zaharo köyünde yaşanan ortaya çıkan manzara ise, yaşanan yıkımı ve acıyı en açık şekilde ortaya koyuyor. 250 bin dönümlük orman arazisinde 400 hanenin kül olduğu Zaharo bölgesinde yanarak can veren 25 kişinin arasında yer alan, genç bir annenin kucakladığı 3 çocuğuyla birlikte cesedi, görenlerin tüylerini diken diken etti.

Güneydeki Mora yarımadasında art arda çıkan orman yangınları, antik olimpiyatların yapıldığı arkeolojik Olimpia bölgesini tehdit etmeye başlarken, yangınlar kısa bir süre içinde Korint Boğazı'nda ve oradan Evia (Eğriboz) adasının yamaçlarına sıçradı. Batı Trakya'nın Rodop ve İskeçe bölgelerinde orman yangınları çıktı. Orta ve güneyde çıkan orman yangınları bazı durumlarda birleşince 60 kilometreye uzanan yangın cepheleri oluştu.

KAMPANYALAR DURDU

Bu arada yangınlar 16 Eylül'de yapılacak genel seçimleri de doğrudan etkiledi. Tüm siyasi partiler seçim kampanyalarını yarıda kesti. Ana muhalefet partisi PASOK da, orman yangınlarının söndürülmesi konusunda eşgüdüm sağlanamadığı gerekçesiyle hükümeti ağır biçimde suçladı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya