Wikileaks'ın fişi çekildi

Siteye şu an giriş yapılamıyor. Bu arada İsveçli yetkililer dün yaptıkları açıklamalarda Wikileaks kurucusu Julian Assange hakkında yeni bir tutuklama emri çıkarıldığını duyurdu. Ancak bu açıklama Assange’ın avukatları tarafından yalanlandı.Dünya gündemin

Wikileaks'ın fişi çekildi

Siteye şu an giriş yapılamıyor. Bu arada İsveçli yetkililer dün yaptıkları açıklamalarda Wikileaks kurucusu Julian Assange hakkında yeni bir tutuklama emri çıkarıldığını duyurdu. Ancak bu açıklama Assange’ın avukatları tarafından yalanlandı.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

Wikileaks’in Twitter mesajında “Wikileaks.org adresi kitle saldırıları iddialarının ardından ABD'li everydns.net tarafından kapatıldı. Gücümüzü korumamıza yardım edin” denildi ve siteyi ayakta tutmak isteyen kullanıcıların bağış yapabilecekleri linkler verildi.

Öte yandan İngiltere Ciddi ve Organize Suçlar Dairesi’nden gelen talep üzerine harekete geçen İsveçli yetkililer Assange için yeni bir tutuklama emri çıkardı. Assange hakkında, İsveç’te Ağustos ayında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla dava açılmıştı.

Davayla ilgili orijinal belgelerin yetersiz olduğu zira iddia edilen bütün suçlar yerine sadece en ağır suçla ilgili en yüksek ceza talebinde bulunduğu, bunun da teknik bir hata olduğu ifade edildi.

Dün itibarıyla Assange’ın Çarşamba günü bu hata yüzünden az daha tutuklanacakken kaçmayı başardığı ve İngiliz polisinin kendisinin yerini bildiği yönünde teyit edilmemiş bilgiler kamuoyunda duyuruldu.

Ancak Assange’ın Londra’da bulunan avukatı Mark Stephens, İsveç’te, Avrupa’da ya da uluslararası kamuoyunda bir tutuklama emri çıkarılmadığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Stephens, “Kendisiyle ilgili bir tutuklama emri yok. Sadece Interpol’ün kırmızı bülteni var. Bu da bir tutuklama emri değil, yetkilileri Assange’ın hareketlerinin takip edilmesi yönünde uyaran bir mesajdır” dedi. Stephens, Assange’ın neyle suçlandığına dair hiçbir bilgileri olmadığını da sözlerine ekledi.

Interpol, İsveç Savcısı Marianne Ny’ın Assange’ı sorgulayamadığı gerekçesiyle 18 Kasım tarihinde Stockholm Mahkemesi’nin altığı tutuklama emrinin ardından Wikileaks kurucusunu arananlar listesine aldı.

Polis kaynakları Assange için bir insan avı düzenlenmediğini ancak yeri belli olduğunda güvenlik güçlerinin istihbarat paylaşımında gideceğini belirtti. Adı açıklanmayan bir kaynak, “Bazı çevrelerin Assange’ın Londra’nın dışında bir yerde olduğu yönündeki inancının sonucunun ne olacağını görmek zorundayız” dedi.

Assange’ın bugün Guardian’a internet üzerinden bir röportaj vermesi bekleniyor.

Öte yandan ABD’de de Assange’a yönelik eleştiriler sürüyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı William Burns, Washington’da yaptığı açıklamada, gizli yazışmaların Wikileaks tarafından yayımlanmasının, ABD’nin diplomatik çabalarına “ağır zarar verdiğini” söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya