Ve Japonya'da ölümler başladı!

Japonya’da Fukujima nükleer santrali yakınındaki bölgede, radyasyon tehlikesi nedeniyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hasta öldü. Yetkililerden Çuei İnamura, 2 yaşlı hastanın hastaneden nakledilirken, diğer 12’sinin ise geçici ol

Ve Japonya'da ölümler başladı!

Japonya’da Fukujima nükleer santrali yakınındaki bölgede, radyasyon tehlikesi nedeniyle tedavi gördükleri hastanenin dışına nakledilen 14 yaşlı hasta öldü. Yetkililerden Çuei İnamura, 2 yaşlı hastanın hastaneden nakledilirken, diğer 12’sinin ise geçici olarak nakledildikleri bir lisenin spor salonunda hayatlarını kaybettiklerini söyledi.

 

İnamura, "İyi bakım verebilecek imkanlara sahip değildik" diye konuştu.

 

Japonya’daki deprem ve tsunamiden en çok zarar gören grubu yaşlılar oluşturuyor. Ülkede deprem ve tsunami nedeniyle başgösteren olumsuzluklar yüzünden pek çok yaşlı hayatını kaybederken, hayatta kalanlarsa elektrik veya suyun bulunmadığı, ilaçtan yetişkin bezine kadar hemen herşeyin sıkıntısının yaşandığı hastanelerde hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyor.

 

SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Japonya'daki Fukuşima santralinde radyasyon sızıntısını önlemek için en kritik 48 saate girildiği belirtildi. Olası felaketi önlemek için santrale helikopterlele su dökülüyor.

 

Japonya'yı vuran 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Daiiçi nükleer santralinde soğutma çalışmalarına hız verilirken, radyasyon sızıntısını önlemek için en kritik aşamaya gelindiği iddia edildi.İngiliz Daily Telegraph gazetesi Fransız nükleer uzmanlara dayanarak Çernobil benzeri bir nükleer faciayı önlemek için 48 saatten az bir zamanın kaldığını yazdı.

 

Gazete dün kullanılmış yakıt çubuklarının muhafaza edildiği bir havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kalmasından sonra felaketi önleme umutlarının azaldığını kaydetti. Bazı ülkelerin vatandaşlarına Tokyo'yu terk etme çağrısı yaptığını anımsatan gazete, Avrupa Birliği'nin üye ülkelerden Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon incelemesi yapmasını istediğini belirtti.

 

SOĞUTMA ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Santraldeki soğutma çalışmları ise son hızla devam ediyor. Askeri helikopterler yakıt çubuklarının eriyip radyasyon yaymasını önlemek için santraldeki rektörlerden ikisine tonlarca su boşalttı.Buna ek olarak soğutma çalışmalarında basınçlı suyun kullanılması da planlanıyor. Daha önce tesisin çevresindeki radyasyon seviyesinin aşırı derecede yüksek olması nedeniyle helikopterlerin devreye sokulmasından vazgeçilmişti.

 

DÜNYAYI TUZ ÇILGINLIĞI SARDI

Japonya'daki radyasyon sızıntısının ardından, birçok ülkede milyonlarca insan iyotlu tuz almak için marketlere akın etti. Japonya kaynaklı nükleer tehlike ve radyasyon sızıntısı nedeniyle büyük paniğin yaşandığı Çin'de halk, marketlerde tuz stoklarının tükenmesi üzerine toptancılaırın önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

 

Marketlerde tuz bulmayı başaramayanlarsa, iyot içeren soya soyuyla yetinmek zorunda kaldı.

 

ABD'de de market ve eczanelerde iyot kapsüllerinin bulunduğu raflar boşaldı. İyot stoklarının tükenmesi üzerine 14 iyot tableti içeren kutuların fiyatı, internette ve karaborsada 500 doları geçti.

 

Potasyum iyotu, nükleer tehlike nedeniyle radyasyon sızıntısı sonucu ortaya çıkan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını ve zehirlenmeyi önlemek üzere kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü ise iyotun radyasyon bulutu içindeki tüm maddelere karşı koruyucu etkiye sahip olmadığını belirtirken, fazla iyot kullanımının tehlikeli olabileceği uyarısında bulunuyor.

 

JAPON YOLCULARDA RADYASYON

Bu arada Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandığı bildirildi.

 

Yonhap ajansının, Güney Koreli yetkililere dayandırdığı haberinde, bugün Japonya'dan gelen yolculara Incheon havaalanında ilk kez yapılan testlerde, üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyon izine rastlandığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya