Ve İran itiraf etti!

 Ortadoğu'daki kilit müttefiki Esed'i kaybetmek istemeyen Tahran yönetimi, Şam rejimi ile işbirliğini geliştirmek üzere Suriye'ye bir heyet gönderiyor. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Alaaddin Borujerdi, bir meclis heyetinin i

Ve İran itiraf etti!

 

Ortadoğu'daki kilit müttefiki Esed'i kaybetmek istemeyen Tahran yönetimi, Şam rejimi ile işbirliğini geliştirmek üzere Suriye'ye bir heyet gönderiyor.

 

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Alaaddin Borujerdi, bir meclis heyetinin ikili ilişkileri geliştirmek üzere Şam'a gideceğini duyurdu. İran Devrim Muhafızları'nın istihbarat şefi Hüseyin Taib de Esed rejimine destek vermenin İran için bir sorumluluk olduğunu söyledi. Hüseyin Taib, "Hepimizin Suriye'yi destekleme sorumluluğumuz var ve direniş hattının kırılmasına izin verilemez." diye konuştu.

 

İran, bölgedeki en önemli müttefiki Beşşar Esed'i kaybetmemek için Suriye'deki isyanı bastırmak üzere özel birlikler gönderdiği iddiasını birçok kez yalanlamıştı. Ancak İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, türbe ziyaretine gittiği iddia edilen muhaliflerce rehin alınan İranlıların devrim muhafızı olduğunu resmen kabul etmişti. Muhalifler, öldürdükleri birçok kişinin İran uyruklu olduğunu, bazılarında İran Devrim Muhafızları kimliklerinin çıktığını belirtiyor. Muhaliflere göre büyük can kayıplarına yol açan helikopterleri ve ağır silahları İranlılar da kullanıyor. İran yönetiminin Irak üzerinden de Suriye'ye silah sevkiyatına devam ettiği kaydediliyor.

 

İRANLI KESKİN NİŞANCILAR SİVİLLERİ VURUYOR

 

Muhalif Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanları, İran'dan getirilen keskin nişancıların sivillerin korkulu rüyası olduğunu söylüyor. Muhaliflere göre şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep'te bin kadar İranlı nişancı bulunuyor. ÖSO komutanları, "Sivilleri öldürmede herhangi bir beis görmüyorlar. Keskin nişancı kurşunlarıyla hayatını kaybeden çocuklar var. Bu kişilerin derhal yakalanarak savaş suçları mahkemelerinde yargılanmaları lazım." şeklinde konuşuyor.

 

Rejimden entelektüellere gözaltı

 

Esed güçleri, rejim tarafından işsiz ve evsiz bırakılan insanlara yardım eden ünlü yapımcı ve oyuncu Erva Nayrabiya'yı perşembe günü tutukladı. Yakınları, Nayrabiya'nın Şam havaalanında Kahire'ye giden bir uçağa binmek üzereyken tutuklandığını söyledi. Gizli servis polisleri ayrıca meşhur dizi oyuncusu Muhammed Ömer Oso'nun da evine baskın yaparak oyuncuyu belirlenemeyen bir yere götürdü. Rejim güçleri, üç ay önce de Basi Şehadeh isimli genç yönetmeni vurarak hayatını sonlandırmıştı. Yakınları, Vail Kastom isimli heykeltıraşın Şam'daki bir hapishanede işkence gördükten sonra geçen ay öldüğünü aktarırken, ülkenin en ünlü karikatüristi Ali Ferzat geçen yıl polisler tarafından dövülmüş ve iki eli kırılmıştı.

 

Öte yandan, Suriyeli muhalifler, internet üzerinden paylaştıkları bir görüntüde, Beşşar Esed rejiminin kimyasal silah kullandığını iddia etti. Görüntülerde, muhaliflerin sahra hastanesine getirilen bir çocuğun vücudunun derisinin tamamının yandığı görülüyor. Muhalifler, yanıkların "kimyasal silah sonucu oluşmuş yaralara benzediğini" ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya