Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye olarak Ukrayna'nın birliği ve toprak bütünlüğünün mutlaka korunması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Avusturya'nın başkenti Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'ndaki Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 124'üncü Topla

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye olarak Ukrayna'nın birliği ve toprak bütünlüğünün mutlaka korunması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
 
Avusturya'nın başkenti Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'ndaki Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 124'üncü Toplantısı'na katılan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna'daki gelişmeler ve Avrupa Konseyi içinde bu çerçevede yaşanan tartışmaların toplantıya özel bir anlam kattığını ifade etti. Davutoğlu, sadece bakanların katıldığı öğlen yemeğinde de diğer katılımcıların ricası üzerine Türkiye'nin moderatörlüğünde Ukrayna'daki gelişmelerin ele alındığı bir oturum yaptıklarını bildirdi.
 
Davutoğlu, oturumda şunları söyledi:
 
"Ukrayna konusunda resmi ulusal pozisyonlarımız ne olursa olsun Ukrayna'nın birliği ve Avrupa Konseyi'nin dayandığı temel değerler üzerinde bütünleşmesi gerektiğini ve bir anlamda aile içi tartışmayı bir düzene oturtmak gerektiğini ifade ettim. Bu çerçevede de bir çağrıda bulundum. Bütün ülkelerin özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası şartlarda ortaya çıkan soğuk savaş dönemindeki demokratik prensipler etrafında bir araya gelme ilkesini öne çıkarmalarını söyledim ve Ukrayna'ya bu perspektifle yaklaştığımızı ifade ettim."
 
"Türkiye olarak Ukrayna'nın birliği ve toprak bütünlüğünün mutlaka korunması gerektiğine inanıyoruz" diyen Davutoğlu, "Toprak bütünlüğü korunurken Ukrayna hükümetinin de farklı dil ve etnik kökene sahip guruplara haklarını vermesi için reform anlayışı içine girmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.
 
Davutoğlu, Ukrayna hükümetine de bir çağrıda bulunarak, 25 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin reform yapmak için bir imkan oluşturacağını söyledi.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Kırımoğlu'nun iki gün önce Kırım'a girememiş olduğunu öğrendiğini anlatan Davutoğlu, "bundan duyduğu endişeyi" de katılımcı ülkelerin dışişleri bakanlarına iletti.
 
-"Tatarlar bu toprakların çocuğu"
 
Ahmet Davutoğlu yemekli toplantıda ise "Tatarların da bu toprakların çocukları olduğunu" ifade etti.
 
Davutoğlu, "Biz bu masanın etrafında oturan halkların birçoğu kendi ülkelerinde bulunmazken Tatarlar Kırımdaydılar. Dolayısıyla onların haklarına saygı gösterilmesi gerekir" dedi.
 
Ukrayna'da yaşanan çatışmaların kesinlikle Kırım'daki Tatarlara yönelik bir tavır haline dönüşmemesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Ukrayna'nın şu veya bu bölgesinde yeni bir Berlin Duvarı örülmemesi gerekir. Ukrayna'yı Batı-Doğu, Avrupa-Avrasya yanlısı gibi sınırlara ayıramayız. Aksine aramızdaki bütün sınırlarımız öylesine esnek hale getirilmeli ki asırlarca yan yana yaşamış bu halklar geleceği birlikte inşa etsinler" ifadelerini kullandı.
 
-"Türkiye olarak Avrupa Konseyi'ne büyük destek verdik"
 
Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin demokratik değerler etrafında yürüttüğü çalışmalara büyük destek verdiğini ifade eden Davutoğlu, "Türkiye, 3 yıl önce dönem başkanlığımız sürecinde de hem Avrupa Konseyi değerlerinin komşu bölgelere etkide bulunması hem de kadına karşı şiddet de dahil olmak üzere birçok konuda girişimde bulunmuş bir ülkedir" dedi.
 
Türkiye'nin dönem başkanlığı sürecinde etnik ayrımcılık ve islamofobi konusunda da bir rapor yapılmasını temin ettiğini belirten Davutoğlu, İstanbul girişimiyle anılan birçok faaliyete Türkiye'nin öncülük ettiğini kaydetti.
 
Davutoğlu, "Dolayısıyla Avrupa Konseyindeki çalışmalar bizim için demokrasinin Avrupa kıtasında kökleşmesi, yabancı düşmanlığına karşı özellikle de göç ve Avrupa'ya gelen farklı din ve etnik unsura karşı önyargılı yaklaşımların önüne geçilmesi hususunda Avrupa'yı bekleyen bazı tehlikeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gündemindeki insan hakları konuları da dahil olmak üzere birçok konuda öncülük eden faaliyetlerde bulunduk" dedi.
 
Davutoğlu, Avrupa Konseyi'nin "belkide en kritik süreçlerden birinden geçtiği" uyarısında bulunduğunu ifade etti.
 
-AGİT Gözlemci Heyeti Başkanı Apakan'a övgü
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantıya katılan tüm katılımcı ülkelerin bakanlarının Ukrayna için oluşturulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Gözlemciler Heyeti Başkanı Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın başarılı çalışmalarından sitayişle söz ettiklerini belirterek, "bundan gurur duyduğunu" söyledi.
 
Bakan Davutoğlu, toplantı kapsamında, İsviçre, Avusturya, İngiltere, Sırbistan, Azerbaycan, Malta, Romanya dışişleri bakanları ile ikili görüşmeler yaptığını ve bazı mevkidaşlarıyla da ayaküstü kısa görüşmelerde bulunduğunu kaydetti.
 
Toplantının ardından bakan Davutoğlu, Viyana'daki Wonder adlı öğrenci derneğinde Türk toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya