Türklerin paralarına el koyuyor

 Esad, Suriye’de iş üstlenen ancak savaş nedeniyle geri dönen Türk firmalarının teminat mektuplarını ‘muhaliflere destek oluyorlar’ bahanesiyle paraya çeviriyor. Esad’ın mali savaş açtığı şirketler arasında borsaya kote dev bir şirket de var. Esad rejimi,

Türklerin paralarına el koyuyor

 

Esad, Suriye’de iş üstlenen ancak savaş nedeniyle geri dönen Türk firmalarının teminat mektuplarını ‘muhaliflere destek oluyorlar’ bahanesiyle paraya çeviriyor. Esad’ın mali savaş açtığı şirketler arasında borsaya kote dev bir şirket de var.
 
Esad rejimi, Suriye’de iş yapan ve savaş nedeniyle geri çekilmek zorunda kalan Türk şirketlerinin paralarına el koymaya başladı. Ülkede iş alan birçok Türk firmasının projelerini fesh ederek teminat mektuplarını paraya çeviren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türk şirketlerinin muhaliflere maddi destek sağladığını iddia etti. Türk şirketlere özel bir uygulama başlatan Esad, bunun için 1 ay önce komite kurdu. Esad’ın operasyonundan nasibini alan şirketler arasında borsaya kote Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri de var.
 
Muhaliflere destek iddiası
 
Suriye’nin Jandar bölgesindeki gaz iletim hattı projesini üstlenen Akfel Mühendislik, Esad’dan ilk darbeyi alan firma oldu. 2 milyon dolarlık teminatlarının nakde çevirilme talebi aldıklarını söyleyen şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murad Baltacı “Savaşın başlamasıyla çekilmek zorunda kaldık. 3 milyon dolarlık hakedişimizi dahi alamazken, bir de teminat mektubumuzun parası talep edildi. Sonra öğrendik ki Esad Türk şirketlerine savaş açmış” dedi.
 
BDDK olaya müdahale etmeli
 
Uluslararası ticari kurallar, bu tür durumlarda ‘mücbir sebep’ uygulamasının devreye girmesini öngörüyor. Ancak Esad, savaş olmasına rağmen ‘gelin projeye devam’ edin davetiyle prosedürü deliyor. Baltacı “Savaş yaşanan bir ülkeye gidemeyiz. Esad bunu bildiği için bize teklifde bulunuyor. BDDK’nın olaya müdehale ederek Libya’daki ‘mucbir sebep’ uygulamasını Suriye’de de uygulamasını istiyoruz” dedi.
 
Türkiye’nin dev şirketleri de var
 
Kendileri dışında Esad’ın yeni uygulamasından birçok büyük Türk firmasının da nasibini aldığını söyleyen Baltacı “Türkiye’nin en büyük firması diyebileceğimiz bir kurum da aynı dertten müzdarip. Onun dışında enerji, demir-çelik ve inşaat alanında önemli Türk 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya