Türklere vize konusu görüşüldü

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ‘en büyük sorun’ haline dönüşen vize konusu, bugün Avrupa Parlamentosu’nda görüşüldüAvrupa Parlamentosu ile TBMM arasında ‘köprü’ görevi gören ve iki kurum arasında ‘siyasi organ’ olarak çalışan AB-Türkiye Karma Parlame

Türklere vize konusu görüşüldü

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ‘en büyük sorun’ haline dönüşen vize konusu, bugün Avrupa Parlamentosu’nda görüşüldü

Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında ‘köprü’ görevi gören ve iki kurum arasında ‘siyasi organ’ olarak çalışan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun toplantısında, vize konusu masaya yatırıldı.

Avrupa Parlamentosu'nun bugün Strasburg'ta yaptigi ve AB Bakani Egemen Bagış'ın da katıldığı  Türkiye - AB vize ilişkileri konusundaki toplantıda AB Komisyonu Temsilcisi Cecilia Malsmtorm, vize için AB'de yol haritası hazırlanacağını ve çesitli meslek gruplarına vize muafiyetinin geleceğini söyledi. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği Bakan Bağıs ile Yunan ve Rum parlamenterlerin karşılıklı diyalogları ile geçen toplantıda önemli gelişmeler yaşandı. Bu çerçevede AB;

1. İlk kez komisyon vizeyi sorun olarak görüyor
2. Vize konusunu içeren toplantıya ilk kez katılıyor
3. Bugüne kadar dile getirmediği vize muafiyeti kelimesini ilk kez telaffuz ediyor
4. Vize muafiyeti konusunda yol haritasi hazırlanacağını söylüyor
5. Vizelerin kaldırılması ile ilgili müzakereleri sadece Türkiye ile değil aynı zamanda ikna edici bir tonla AB üyesi ulkeler nezdinde sürdüreceğini açıkladı.

TÜNELİN UCUNDA IŞIK GÖRÜNDÜ
Bakan Egemen Bagis, toplantı sonrası "Tünelin ucunda ışık göründü" dedi.

Bağış, Türkiye’nin AB ile müzakere eden ve vize muafiyetinden yararlanmayan tek ülke olduğunu belirterek, ''İsteğimiz, bu ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve diğer aday ülkelerle aynı muameleyi görmemiz'' dedi.

Vizelerin kaldırılması halinde, Türkiye'den Avrupa yönelik bir göçün yaşanacağını düşünmenin büyük bir hata olduğunu belirten Bağış, tam tersi artık Avrupa’dan Türkiye’ye göç yaşandığını, son yıllarda Almanya’dan Türkiye’ye dönen Türklerin sayının 30 bini geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerin başında geldiğini, Avrupa'nın 6, dünyanın ise 15'inci ekonomisine sahip ülke olduğunu belirterek, ''Avrupa Adalet Divanı'nın ve bir çok Avrupa ülkesindeki mahkemelerin kararı, Türklere vize uygulanamayacağı yönündedir. AB ülkeleri kendi ülkelerinin mahkemelerinin verdiği kararlara uymuyor. Hukuka uyulmuyor. Vizesiz seyahat hakkımızdır'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler