Türklere büyük darbe

 İki yıl önce başlayan ve dünyaya ‘Arap Baharı’ olarak yansıtılan Kuzey Afrika ve Suriye’deki iç karışıklıklar Türk müteahhitlik sektörüne pahalıya mal oldu. Özellikle Türk müteahhitlik sektörünün 40 yıldır en çok iş yaptığı Libya’da sektörün kaybı tahmin

Türklere büyük darbe

 

İki yıl önce başlayan ve dünyaya ‘Arap Baharı’ olarak yansıtılan Kuzey Afrika ve Suriye’deki iç karışıklıklar Türk müteahhitlik sektörüne pahalıya mal oldu. Özellikle Türk müteahhitlik sektörünün 40 yıldır en çok iş yaptığı Libya’da sektörün kaybı tahmin edilenden büyük çıktı.
 
Ekonomi Bakanlığı’nın tespitlerine göre, Libya’da iş yapan 150 firmanın yürüttüğü 388 adet 19,1 milyar dolarlık  proje donduruldu. Bunların sadece 51’i, (her 8 projeden sadece 1’i) için yeni hükümetten devam kararı çıktı. Devamına karar verilen 51 projenin yeniden başlaması için, Libya'daki ilgili kamu kurumlarıyla sözleşme imzalandı. Bu arada Libya’da alınmayan hak ediş ve makine, ekipman zararının 2 milyar dolar olduğu bildirildi.
 
Tunus ve Mısır’da iç çatışmaların kısa sürmesi nedeniyle müteahhitlerin askıya alınan proje bulunmazken, çatışmaların devam ettiği Suriye’de de, 10 firmanın projeleri durdu.
 
SİYASİ RİSKLERE SİGORTA
 
Yurtdışında özellikle Ortadoğu, Kuzey Afrika gibi riskli ülkelerde iş yapan müteahhitlerin kayından ders çıkaran Ekonomi Bakanlığı, müteahhitlerin yıllardır talep ettiği politik risk sigortası uygulaması için harekete geçti. Eximbank, siyasi risklerden kaynaklanacak zararlara karşı projeleri güvence altına alacak, bir program üzerinde çalışıyor. Politik risk sigortası uygulamaya geçene kadar, MİGA(Çok taraflı yatırım garantisi ajansı) ve ICIEC(İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yatırım ve İhracat sigorta garantisi)’nin sigorta hizmetlerinden yararlanabilecekler.  
 
1972’den 2013 şubat sonuna kadar üstlenilen projeler:
 
Ülke                      projesayısı                         proje bedeli(dolar)
Suriye                       24                                   258.415.791
Libya                        543                                  27.766.547.408
Mısır                          26                                   981.782.857
Tunus                       13                                   773.766.772
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler