Türkiye’de askeri büro kuracağız

Esad rejiminin önde gelen muhaliflerinden Suriye Ulusal Konseyi’nin Başkanı Burhan Galyun, Suriyeli direnişçilere gidecek silahları koordine etmek için askeri bir büro kurmak, bunu da Türkiye sınırında yapmak istediklerini söyledi. Galyun, “Yarın (bugün)

Türkiye’de askeri büro kuracağız

Esad rejiminin önde gelen muhaliflerinden Suriye Ulusal Konseyi’nin Başkanı Burhan Galyun, Suriyeli direnişçilere gidecek silahları koordine etmek için askeri bir büro kurmak, bunu da Türkiye sınırında yapmak istediklerini söyledi. Galyun, “Yarın (bugün) bu konuyu Sayın Davutoğlu ile de görüşeceğim” dedi.

Suriyeli muhaliflerin Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, direnişçilere silah yardımını organize etmek ve muhalif direnişi anarşi kaosundan kurtarmak için Türkiye’de bir “askeri büro” kuracaklarını dile getirdi.

"Türkiye ile konuştunuz mu, Türk Hükümeti size onay verdi mi” şeklindeki sorusuna Galyun, “Türkiye’nin destek vermemesi için bir neden göremiyorum. Bu konuyu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuşacağım” dedi.

Paris’te yabancı gazeteciler merkezinde açıklama yapan Burhan Galyun, Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmak istediklerini açıklayan ülkelere seslenerek, “Pek çok ülke Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmak istediğini açıkladı. Bu yardımların doğrudan Suriye içindeki muhaliflere yapılmasından çok, Suriye Ulusal Konseyi’nin bu konuyu ele alacağı askeri bir büro kurma kararı aldık” dedi.

Silahları bize yollayın
Askeri büronun bağımsız bir organ olmayacağını, kendi siyasi yönetimi altında bulunacağını belirten Galyun, “Bu konuda yaşanan toptan bir düzensizlik var. Silah yardımı yapmak isteyen ülkelerle alanda çarpışan muhalifler arasında aracı olma görevini üstleniyoruz. Birkaç gün içinde bu büroda görev alacak generalleri belirledikten sonra isimlerini de açıklayacağız. Bize silah yardımı yapmak istediklerini açıklayan ülkelere sesleniyorum. Silah yardımını doğrudan Suriye’ye değil, bu yeni kuracağımız askeri büroya yapın” dedi.

Galyun, toplantıda, Hürriyet’in “Bu büroyu nerede kurmak istiyorsunuz” sorusuna “Bu büronun Suriye’ye yakın bir yerde, sınırda, ama Suriye dışında kurulması doğru olacaktır. Dolayısıyla büro muhtemelen Türkiye’de kurulacak. Buradan muhaliflere silah yardımını organize edeceğiz” dedi. Galyun, Hürriyet’in “Türkiye’nin bundan haberi var mı, buna destek verecek mi? Kendi topraklarında örgütlü bir askeri büroya sıcak bakıyor mu” sorusuna, “Türkiye’nin buna karşı çıkması için bir neden göremiyorum. Türk yetkililerle sürekli görüşme halindeyiz. Sayın Davutoğlu ile yarın (bugün) bunu konuştuktan sonra netleştireceğiz” dedi.
Bu arada BM Güvenlik Konseyi, daha önce Suriye’nin kınanacağı karar tasarılarını veto eden Çin ve Rusya’nın da imzaladığı bir bildiriyle ülkedeki durumu eleştirdi.

İç savaş ilan etmiyoruz
Burhan Galyun, “Silahlanıyorsunuz, bu bir iç savaş ilanı mıdır” sorusuna da ‘Bunun bir sivil savaş değil, rejimin baskısı altında ezilen muhalif halkı koruma misyonu olduğunu, ülkeye giren silahlar ve muhalifler bazında yaşanan kaosa son vermek olduğunu’ söyledi.
Galyun, kurulacak yeni askeri büronun Suriye Bağımsız Ordusu (SBO) ve bir başka muhalif general tarafından da desteklendiğini de açıklayarak,
“SBO şefi Riyad Esad ve Devrimci Yüksek Askeri Konsey yöneticisi General Mustafa El-Şeyh ile görüştüm. Onlar da askeri büro kararını desteklediklerini dile getirdiler” dedi.

Ancak Türkiye’de bulunan Riyad Esad bunu doğrulamadı. Esad, “Galyun’la konuştuk ama bir anlaşmaya varmadık” dedi. Muhalifler arasındaki bu çatlak isyana darbe olarak niteleniyor.

İsyancıların kalesi düştü
SURİYE’de isyanın merkezi Humus, sayıları giderek artan operasyonlar nedeniyle artık iç savaş görüntüleri vermeye başladı. Durmaksızın süren operasyonlar ve bombardıman sonrasında dün rejim muhaliflerinin ‘taktik çekilme’ kararının ardından en yoğun bulunduğu Baba Amr ilçesi, Suriye Ordusu’nun eline geçti. 26 gündür aralıksız bombalanan Baba Amr, artık tam bir ‘hayalet şehir’ görünümünde. Yalnızca dün gerçekleştirilen operasyonda en az
25 kişi hayatını kaybetti. Suriye ordusu, dün halka gıda dağıtımı yaptı. Bu arada Bab-ı Amr’da yaralanan Fransız gazeteci Edith Bouvier dün Lübnan’a götürüldü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya