‘Türk Papa’ aziz oluyor!

Katolik dünyasının merkezi Vatikan’da bugün yapılan bir törenle ‘Türk Papa’ lakaplı Papa 23’üncü Johannes ile Papa 2’nci Jean Paul azizlik mertebesine yükseltiliyor... 58 uçak dolusu ziyaretçiYaklaşık 1 milyon kişinin izlemesi beklenen tören Vatikan’ın ün

‘Türk Papa’ aziz oluyor!
Katolik dünyasının merkezi Vatikan’da bugün yapılan bir törenle ‘Türk Papa’ lakaplı Papa 23’üncü Johannes ile Papa 2’nci Jean Paul azizlik mertebesine yükseltiliyor...
 
58 uçak dolusu ziyaretçi
Yaklaşık 1 milyon kişinin izlemesi beklenen tören Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Meydanı’nda gerçekleşiyor. 19 devlet başkanı, 24 hükümet lideri ve Papa 16’ncı Benediktus’un katıldığı tören Papa 2’nci Jean Paul’un ülkesi Polonya’dan 1700 otobüs ve 58 uçak dolusu ziyaretçi geliyor. İlk kez iki Papa’ya birden aynı törende azizlik mertebesi veriliyor.
 
Törenin Türkiye açısından en çok ilgi çeken yönü azizlik mertebelerinden birini ‘Türk Papa’nın alıyor olması. Angelo Giuseppe Roncalli, ‘Türk Papa’ lakabını Türkiye’de 9 yıl geçirmesi nedeniyle aldı. 1935 ile 1944 yılları arasında İstanbul’da Vatikan Temsilcisi olarak bulunan Roncalli, 28 Ekim 1958’de 77 yaşındayken Papa seçildi. Türkiye’de bulunduğu sırada Türkçe öğrenen ve İstanbul’daki Katoliklere Türkçe olarak hitap eden Roncalli, Papa seçildikten sonra 23’üncü Johannes ismini aldı.
 
Bayar’la dosttu
İstanbul’dayken halka çok yakın olduğu bilinen Roncalli, eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile de dosttu. Bayar’ın, Roncalli Papa olarak seçildiğinde Vatikan’a giderek onu makamında tebrik eden ilk Türk ve Müslüman devlet başkanı olduğu iddia ediliyor.
Rivayete göre Papa 23’üncü Johannes, Bayar’ın 1960 darbesinde idam edilmemesi için girişimde bulundu. Bayar’ın Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından idama mahkum edilmesinden sonra Johannes’in Ankara’ya giderek Papa’nın mesajını ilettiği iddia ediliyor. İddiaya göre Kardinal, Bayar idam edilirse Papa’nın tüm Katolik alemini Türkiye’ye karşı boykota çağıracağını söyledi. Bayar ve Papa arasındaki yakın dostluk bazı çevreler tarafından masonluğa da dayandırılıyor. İkilinin mason olduğu dedikolar arasında yer alıyor.
 
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından İstanbul Valisi olarak atanan General Refik Tulga da, Roncalli’nin Türkiye’de geçirdiği yılların anısına hazırlanan bir törende “Papa Roncalli, tarihteki ilk Türk papadır” demişti.
 
Bu arada Vatikan’da Doğu Dünyası Katolik Kiliseler Bakanı Kardinal Leonardo Sandri ile görüşen Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Sandri’nin Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajının olumlu intiba yarattığını ilettiğini söyledi.
 
 
Yahudilere yardım etti
Papa 23’üncü Johannes’in aziz ilan edilmesinde Yahudilere yaptığı yardımların büyük payı bulunuyor. Papa, Papalık Delegasyonu’ndan ‘Transit Vize’ çıkartarak pek çok Yahudi’nin savaş bölgesinden gizlice kaçmasına yardımcı oldu. Binlerce Yahudi, Papa Johannes’in yardımı sayesinde toplama kampına gitmekten kurtuldu. 1960’lı yılların başında bir rahibeyi iyileştirdiğine inanılan Papa 23’üncü Johannes’in aziz ilan edilmek için ikinci bir mucizeyi gerçekleştirmesi gerekiyordu. Ancak Papa Francesco, Johannes halk tarafından çok sevildiği için din adamının aziz ilan edilmesi yönünde karar aldı. 1963 yılında mide kanseri nedeniyle ölen Papa 23’üncü Johannes 4 yıl 7 ay papalık yapmıştı.
 
Öte yandan Papa 2’nci Jean Paul ise ilki 2011 yılında Fransa’da bir parkinson hastası olmak üzere, iki hastayı iyileştirdiği için azizlik mertebesine yükseltiliyor. Mehmet Ali Ağca’nın suikast girişiminde bulunduğu Jean Paul 2005 yılında hayatını kaybetmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya