Tarık Aziz idama mahkum oldu

Saddam Hüseyin’in en güvenilir adamlarından biri olarak uzun süre Irak’ta üst düzey görevlerde bulunan Tarık Aziz, 1936’da Musul’da bir garsonun oğlu olarak dünyaya geldi. Saddam Hüseyin ile yolu 1950 yılında kesişen Aziz, 1974’te Enformasyon Bakanlığı gö

Tarık Aziz idama mahkum oldu

Saddam Hüseyin’in en güvenilir adamlarından biri olarak uzun süre Irak’ta üst düzey görevlerde bulunan Tarık Aziz, 1936’da Musul’da bir garsonun oğlu olarak dünyaya geldi. Saddam Hüseyin ile yolu 1950 yılında kesişen Aziz, 1974’te Enformasyon Bakanlığı görevini üstlendi. Tarık Aziz yükselişini 1977’de Devrimci Komuta Konseyi’ne katılarak sürdürdü.

1979 yılında Irak’ın Başbakan Yardımcısı görevine getirilen Aziz’in bu görevi, ABD’nin 2003 yılı Nisan ayı başlarında gerçekleştirdiği Irak’a müdahalesinin ardından Amerikan güçlerine teslim olmasına kadar devam etti. 24 yıllık Saddam Hüseyin iktidarı döneminde, yerini koruyabilmiş az sayıda devlet görevlisinden biri olan Tarık Aziz, Irak’ta üst düzey görev alabilmiş tek Hıristiyan’dı.

Tarık Aziz, ABD’nin Irak’ı işgaliyle, demir yumruk politikasıyla elinde tutmayı başardığı iktidarı yitiren Saddam Hüseyin’in, 20 yıl danışmanlığını yaptı. Aziz, aynı zamanda Saddam Hüseyin’in sesini dış dünyaya duyuran isimdi. Bütün kriz dönemlerinde Bağdat’ın görüşlerini batı dünyasına o iletti.

Akıcı İngilizcesiyle dikkat çeken Aziz, 8 yıl süren İran savaşında ABD yönetiminin de Bağdat’ta en güvendiği kişilerden biriydi. Ama onu dünya kamuoyuna tanıtan asıl olay Irak’ın Kuveyt’i işgaliydi. Irak’a gerekli desteği sağlayabilmek için dünya başkentlerini gezdi.

Körfez savaşının hemen öncesinde Cenevre’de dönemin ABD Dışişleri Bakanı James Baker’dan baba George Bush’un Saddam Hüseyin’e yazdığı bir mektubu almayı reddederek savaşın tetiğini çeken de o oldu.

1980’de İran’ın desteklediği bir radikal grubun suikast girişiminden kurtulan 67 yaşındaki Irak Başbakan Yardımcısı Aziz, sakin, nazik ve söylemek istediklerini güçlü bir şekilde ifade eden biri olarak tanımlanıyordu.

Tarık Aziz’in, ABD’nin Irak’a müdahalesinin ilk günlerinde, Irak Kuzeyine kaçtığı ileri sürülmüştü. Tarık Aziz, Bağdat’ta kameraların karşısına çıkarak bu iddiaları yalanlamıştı. Müdahalenin ardından Aziz’in, Saddam Hüseyin rejimiyle ilgili önemli bilgiler karşılığında İngiltere'den sığınma istediği, ancak bu talebin reddedildiği iddia edildi. ABD'nin aradığı isimlerden oluşan 55'lik iskambil destesindeki ‘Maça 8’lisi olarak aranan Tarık Aziz, 2003 yılı Nisan ayı sonlarında Amerikan güçlerine teslim oldu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler