Suriye'ye BM'den ortak ses

Önergeye 137 evet oyu verilirken yalnızca 12 ülke hayır dedi. Oylamada 17 ülke ise çekimser kaldı.193 üyeli BM Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarının bağlayıcı özelliği bulunmuyor. Ancak Suriye üzerindeki uluslararası kamuoyu baskısını artırması bakımınd

Suriye'ye BM'den ortak ses

Önergeye 137 evet oyu verilirken yalnızca 12 ülke hayır dedi. Oylamada 17 ülke ise çekimser kaldı.

193 üyeli BM Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarının bağlayıcı özelliği bulunmuyor. Ancak Suriye üzerindeki uluslararası kamuoyu baskısını artırması bakımından önem arz ediyor. Oylama öncesinde söz alan Venezuela, Rusya ve Kuzey Kore temsilcileri, Suriye'ye karşı hazırlanan tasarının kabul edilemez olduğunu iddia etti.

Suudi Arabistan tarafından başlatılan inisiyatif sonunda hazırlanan tasarı, Arap Birliği'nin BM'deki temsilcisi Arap Grubu'nun bu ay başkanlığını yürüten Mısır tarafından Genel Kurul'a sunuldu. Tasarı, Genel Kurul'da yapılan oylama sonunda ezici çoğunlukla kabul edildi. Tasarının herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak tavsiye niteliğinde olan kararlar, uluslararası toplumun görüşlerini yansıtması açısından önem ve Suriye üzerindeki baskıların artmasında sembolik değer arz ediyor.

Arap Birliği tarafından hazırlanan tasarı, geçtiğimiz günlerde Fas tarafından hazırlanan ancak BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin tarafından veto edilen tasarı ile oldukça benzerlik gösteriyor. Tasarıda, Suriye'deki insan hakları ihlallerine dikkat çekilerek bu ülkenin uluslararası hukuktan doğan hükümlülüklerini yerine getirmesi isteniyor. Türkiye'nin de desteklediği tasarıda, Esed rejimine sivillere karşı uyguladığı şiddeti de bir an önce durdurması salık veriliyor.

Suriye´nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine, toprak bütünlüğüne güçlü destek verilen tasarıda, bu ülkedeki siyasi krizin barışçıl şekilde çözülmesi gerektiği vurgulanıyor. Tasarıda, Arap Birliği'nin 2 Kasım 2011´de kabul ettiği eylem planı ve 22 Ocak 2012´de benimsediği kararlara uygun şekilde Suriye hükümeti, gecikmeden, şiddete son verme ve halkını korumaya çağırılıyor. Son dönemdeki olaylar yüzünden keyfi tutuklamalara son verilmesi, tüm askerlerin kentlerden ve kasabalardan geri çekilmesi, barışçıl gösteri yapma hakkının garanti edilmesi, tüm medya mensuplarının ve Arap Birliği kurumlarının olayları izleme amacıyla Suriye´ye girebilmeleri ve engellerle karşılaşmadan görev yapabilmeleri çağrısında bulunuluyor.

Tasarıda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM´nin ilgili kurumlarından, Suriye´deki krizin barışçıl çözümü için Arap Birliği'nin çabalarını, hem özel temsilci atayarak hem de teknik ve maddi yardımda bulunarak desteklemeleri isteniyor.

BM Genel Kurul'nda kabul edilen tasarının hayata geçirilmesi durumunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yakın bir tarihte Suriye özel temsilcisini atayacak. Genel Sekreterin özel temsilcisinin BM için 6 aylık maliyetinin ise 600 bin dolar olacağı ileri sürülüyor.

BM Genel Kurul karar tasarılarının oylamasında 193 üye ülkenin hiçbirinin veto hakkı bulunmuyor. 193 üyeli BM Genel Kurulu, 19 Aralık'ta insan hakları ihlallerinden dolayı Beşşar Esed rejimini kınayan bir tasarıyı 133 ülkenin olumlu oyuyla kabul etmişti. Kabul edilen tasarı, Genel Kurul'un Suriye konusunda aldığı ikinci önemli karar olma niteliğini taşıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler