Suriye'de fetva verildi ardından...

Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK), rejimin müftüsü Ahmed Hassun'un sivil yerleşimlere saldırılmasına yönelik fetvasının ardından Halep'te çok sayıda sivilin katledildiğini bildirdi.SUK'tan yapılan yazılı açıklamada, Esed güçlerinin Halep'e son iki günde düze

Suriye'de fetva verildi ardından...

Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK), rejimin müftüsü Ahmed Hassun'un sivil yerleşimlere saldırılmasına yönelik fetvasının ardından Halep'te çok sayıda sivilin katledildiğini bildirdi.

SUK'tan yapılan yazılı açıklamada, Esed güçlerinin Halep'e son iki günde düzenledikleri saldırılarda 30'dan fazla sivilin hayatını kaybettiği belirtilerek, rejimin savaş uçaklarının Bustan el-Kasr, Bab el-Hadid, Mesakin Henano ve el-Meadi yerleşim birimlerini varil bombaları ve füzelerle vurduğu kaydedildi.

Açıklamada, Saad el-Ensari İlkokulu'nun da hedef alındığı saldırılarda 3'ü çocuk, 3'ü öğretmen olmak üzere 13 sivilin yaşamını yitirdiği aktarılarak, Halep Eğitim ve Öğretim Müdürlüğü'nün, saldırılarda okul ve sivil yerleşim birimlerinin hedef alınması nedeniyle okullara bir hafta ara verdiği aktarıldı.

Saldırıların, rejimin müftüsü Hassun'un açıklamalarının ardından arttığına dikkat çekilen açıklamada, Hassun'un rejim yetkililerine yaptığı çağrıda, "Size roket fırlatılan her noktaya, orada kimin olduğuna bakmaksızın vurun, siviller dahi olsa. Siviller söz konusu bölgeleri terketmeli" dediği hatırlatıldı.

Merve: "Esed'in UCM'ye sevkedilmesi gerekiyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Hişam Merve de "Hassun'un bu fetvası dinin adını kullanarak sivilleri öldürmeye cevaz vermektir. Ölümlerin durması ve barışın sağlanması için çağrı yapması beklenen biriyken, bu açıklamalar terör örgütlerinin açıklamalarıyla örtüşmektedir. Ayrıca bu savaş suçu işlemeye teşviktir. Uluslararası hukuk tarafından cezalandırılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Esed'in işlediği cinayetleri din kisvesi altına gizlemeye çalıştığını anlatan Merve, bu fetvayı yayımlayanların savaş suçlusu olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi gerektiğini belirtti.

"Rejimin kontrolündeki birçok nokta ele geçirildi"

Öte yandan, açıklamada Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Esed güçleri ve destekçisi Hizbullah milisleri arasında Şam kırsalındaki Zebedeni kentine bağlı Cebelu'l-Garbi bölgesinde yaşanan şiddetli çatışmaların ardından, ÖSO'nun Mudii ve Tel Kalesi kontrol noktalarını ele geçirdiği bildirildi.

Çatışmada Esed'e bağlı güçlerden 40'tan fazla kişinin öldürüldüğü bilgisi verilen açıklamada, dün gece de Ahraru'ş Şam birliklerinin Doğu Guta'nın Zemalka bölgesinde Esed güçlerine ait birçok noktayı ele geçirdiğine işaret edildi.

Cobar'a ulaşımı sağlayan Zemelka köprüsü ve Cobar'ın bazı mahallelerinin de devrimci güçlerin eline geçtiğinin altı çizilen açıklamada, Esed'e bağlı güçlerden çok sayıda askerin çatışmalarda öldüğü bilgisi paylaşıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya