Suriye'de barış için ilk adım

Konferansta Suriye'deki taraflar arasında diyalogun başlaması ve bu yolla krize çözüm bulunması hedefleniyor.Suriyeli muhalifler, ikincisi yapılacak olan Cenevre Konferansı'na katılacaklarını açıkladı. Suriyeli muhalifleri bir araya getiren Suriye Ulusal

Suriye'de barış için ilk adım

Konferansta Suriye'deki taraflar arasında diyalogun başlaması ve bu yolla krize çözüm bulunması hedefleniyor.

Suriyeli muhalifler, ikincisi yapılacak olan Cenevre Konferansı'na katılacaklarını açıkladı. Suriyeli muhalifleri bir araya getiren Suriye Ulusal Koalisyonu, Cenevre'de yapılacak barış konferansına katılma kararını İstanbul'da aldı.

Yapılan oylamada 73 üyeden 58'i evet; 14'ü ise hayır oyu verdi.

22 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak toplantıda Suriyeli muhaliflerle Esad rejiminin aynı masaya oturtulması hedefleniyor.Esad yönetimini Dışişleri Bakanı Muallim'in temsil etmesi bekleniyor.

KERRY'DEN ÇAĞRI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün suriyeli muhaliflere konferansa katılmaları çağrısında bulunmuştu.

Rusya ve ABD'nin yoğun çabalarıyla düzenlenecek olan konferansta Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi ve krize siyasi çözüm bulunması amaçlanıyor.

Konferansa BM'nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, Arap Birliği, Avrupa Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Cezayir, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Almanya, Hindistan, Endonezya, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Norveç, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri katılacak.

İran ise ABD'nin karşı olması nedeniyle konferansa katılamayacak.

BAZI GRUPLAR KARŞI

Ancak Suriye'de Esad rejimiyle mücadele eden bazı muhalif gruplar, konferansa katılmayı reddediyor.

ESAD'DAN ATEŞKES ÖNERİSİ

Esad rejimi, konferansa sayılı günler kala dün Halep'te ateşkes sağlanması ve esir değişimini öngören bir öneri sunmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya