Suriye sonunda itiraf etti!

Suriye’de iki yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta ülke endüstrisinin, turizminin durmasına ve yaptırımlara rağmen Baas rejiminin hâlâ ekonomik olarak ayakta durabilmesinin arkasında İran, Rusya ve Çin yardımları yatıyor. Suriye başbakan yardımcıs

Suriye sonunda itiraf etti!
Suriye’de iki yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta ülke endüstrisinin, turizminin durmasına ve yaptırımlara rağmen Baas rejiminin hâlâ ekonomik olarak ayakta durabilmesinin arkasında İran, Rusya ve Çin yardımları yatıyor. Suriye başbakan yardımcısı Kadri Cemil, bu üç ülkenin Suriye’ye aylık 500 milyon dolarlık yardımda bulunduğunu açıkladı. İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Cemil, bu yardımların petrol ve vadeli kredilerle sağlandığını söyledi. Rus gemilerinin, Suriye limanlarına petrol ve petrol ürünleri naklettiğini dile getiren Cemil’in “Birisinin onlara saldırmasını bekliyoruz” sözleri ise Şam yönetiminin, bölge ülkelerini de iç savaşın içine çekmeyi umduğunun göstergesi olarak yorumlandı.
 
Ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı, “Rusların, Çinlilerin ve İranlıların arkanızda olması kötü değil. Bu üç ülke siyasi, askeri ve de ekonomik olarak bize yardım ediyor” diye konuştu. Cemil, FT’ye verdiği mülakatta İran’ın gıda ve petrol ithalatı için sınırsız kredi açtığını da belirtti. Suriye Merkez Bankası Başkanı Edip Mayale de geçtiğimiz ay Tahran’ın Suriye’ye 4 milyar dolar kredi verdiğini söylemişti. İran ve Rusya, Beşşar Esed rejimine destek verdiklerini zaten dünya kamuoyu önünde kabul ediyor. Ancak Suriye krizinde şimdiye dek sesini fazla yükseltmeyen Çin’in, rejime yardımları fazla bilinmiyor. Bu üç ülkenin yanı sıra Şii Başbakan Nuri el Maliki hükümetinin iktidarda bulunduğu Irak’ın da Esed rejimine petrol ve gaz tedariki sağladığı biliniyor.
 
Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, Batı’nın uyguladığı ekonomik ambargoları dolar veya Euro yerine tüm dış ticaretlerini İran Riyali, Rus Rublesi ve Çin Yuanı ile yaparak aştıklarını ifade etti. Rejim güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmalara siyasi bir çözüm bulunmasının ardından II. Dünya Savaşı’ndan sonra galip ülkelerin mağlup Almanya’dan aldıkları gibi Esed rejiminin kendisine muhalefet eden dünya güçlerinden tazminat isteyeceğini de söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya