Suriye görüşmeleri başladı

Rusya, İran ve Türkiye’nin Soçi'deki Suriye görüşmeleri başladı

Suriye görüşmeleri başladı

Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’nin geleceğini konuşacağı 2 gün sürecek Soçi Zirvesi başladı. 

Rusya’nın Soçi şehrinde Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’nin geleceğini konuşacağı 2 gün sürecek zirve başladı. Soçi’de sabah saatlerinde delegasyonların şehre gelmesiyle birlikte şehirde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Soçi’de yaklaşık 1 ay süren hazırlıklardan sonra özellikle polisin şehir genelinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. 

Toplantıya Rusya adına Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Sözcüsü Aleksandır Lavrentiev, Türkiye adına Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, İran adına İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hoseyin Ansari ve Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura katıldı. Toplantıya Ürdün’den de gözlemciler iştirak etti. Toplantıya aynı zamanda Beşar Cafari önderliğinde Suriye temsilcileri de gözlemci olarak katılırken, Suriye’deki muhaliflerin temsilcileri ise taraf olarak katıldı. 

BM TEMSİLCİSİYLE GÖRÜŞTÜLER

Zirvenin ilk günü başta Rusya ve BM temsilcilerinin toplantısıyla başladı. BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Sözcüsü Aleksandır Lavrentiev, Suriye’de yeni anayasa için komisyon kurulması konusunu görüştü. Ardından Türkiye, İran ve Rusya temsilcileri yarın yapılacak olan geniş katılımlı toplantının ana başlıklarını içeren ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılan görüşmelerde tartışılacak olan başlıkların en önemlilerinin Suriye’de yeni anayasanın çalışmalarının başlatılması, şiddetin sonlanması ve mülteci sorunlarının görüşülmesi oldu. Üzerinde görüşülen başlıklar ve alt başlıklar yarın tüm gün boyunca tarafların yüz yüze geniş katılımlı toplantısıyla tartışılacak, Suriye’de kalıcı barışın ve istikrarın oluşması için tarafların çözüm önerileri görüşülecek. 

Bilindiği gibi toplantılara Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) bir heyet davet edilmiş fakat ABD Soçi zirvesine temsilci göndermeyi kabul etmemişti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya