Sünnet yasağına tepkiler çığı gibi

 Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan temsilcilerinden sonra Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth ile Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de mahkemeye sert eleştirilerde bulundu. Bild gazetesine konuşan Westerwelle, "Karar uluslararası boyutta şaşkınlığa ned

Sünnet yasağına tepkiler çığı gibi

 

Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan temsilcilerinden sonra Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth ile Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de mahkemeye sert eleştirilerde bulundu. Bild gazetesine konuşan Westerwelle, "Karar uluslararası boyutta şaşkınlığa neden oldu. Almanya, farklı fikirlere açık, toleranslı bir ülke olduğunu, din özgürlüğünün güvence altında bulunduğunu ve sünnet gibi dini geleneklerin korunduğunu dünyaya göstermeli." dedi. Claudia Roth da mahkemenin 'gerçeklere yabancı' kaldığına dikkat çekti: "Bu karar, uzun geçmişi olan bir kültürü yok sayıyor, Yahudi ve Müslüman hayatını sınırlıyor, dışlıyor."

 

Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünneti "yaralama suçu" kapsamına sokan kararı, Köln Savcılığı'nın temyize gitmemesi üzerine geçerlilik kazandı. Köln Savcılığı'nın bir sözcüsü, başarılı olacağına inanmadıkları için temyiz davasından vazgeçtiklerini açıkladı. Böylece sünneti "yaralama suçu" olarak gören mahkeme kararı onaylanmış oldu. Köln Eyalet Mahkemesi, sünnet ettiği bir çocuğun daha sonra kanama geçirmesi sebebiyle hakkında dava açılan bir doktoru serbest bırakmış, ancak gerekçeli kararında "doktorun suç işlediğini bilmediği"ni belirtmiş ve sünnetin "yaralama" suçu kapsamında görülmesi gerektiğine hükmetmişti.

 

Çocukları Türkiye'de sünnet ettirmek de suç sayılacak

 

Çocuğu sünnet ettirmeyi "adam yaralama" sayan kararın, tahmin edilenlerin ötesinde büyük etkileri olacağı ortaya çıktı. Avukat Abdullah Emili, bundan sonra çocuğunu Almanya veya başka bir ülkede sünnet ettiren anne-babaların da suçlu duruma düşeceğini belirtti. Emili, Almanya'da yaşayan bu kişileri 10 yıla kadar hapis cezası beklediğini kaydetti.

 

Avukat Abdullah Emili, karardan sonra çocuk sünnet eden doktorların ise aynı şekilde hapis cezası ve ömür boyu doktorluktan men cezaları alabileceğine dikkat çekti. Sünnetin binlerce yıldır uygulandığını hatırlatan Emili, böyle bir karara hiç ihtiyaç olmadığını belirterek bunun nereden çıktığını sorguladı ve "O zaman bu karara dayanarak, küpe takmak için çocukların kulağını dedirmek de bir suç." dedi.

 

Emili, tatil döneminde, anne-babaların çocuklarını Türkiye'de sünnet ettirmesi durumunda da olayın suç olabileceğini belirterek, "Almanya'daki kurallara göre, suç yurtdışında işlense bile, Alman mahkemeleri çocuk ve aile buraya geldikten sonra konuyu takip edebilir, anne baba yine suçlu duruma düşer." uyarısında bulundu..

 

'Sünneti yasaklamak kimsenin haddi değil'

 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Almanya'da bir eyalet mahkemesinin verdiği sünnet yasağı kararına ilişkin "Hazreti İbrahim döneminden beri tüm dinler tarafından kabul gören olmazsa olmaz olan bir durum için bir ülkenin 'ben bunu uygun bulmuyorum' deme hakkı olmamalıdır." dedi. İslam dininin Avusturya'da resmi olarak kabul edilişinin 100. yılı kutlamaları vesilesiyle Viyana'ya gelen Görmez, Yahudilikte sünnetin dini bağlayıcılığının daha da yüksek olduğunu ifade ederek sünnetin dinimizde Hz. İbrahim'in sünneti olarak uygulandığını belirtti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya