Şok eden rapor!Günde 36 kişi...

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'daki çatışmalarda son bir ayda günde ortalama 36 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Amerika, Avrupa ve Orta Asya Bölümü Başkanı Gianni Magazzeni, Komiserliğin Ukrayna'daki insan hakları ihl

Şok eden rapor!Günde 36 kişi...

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'daki çatışmalarda son bir ayda günde ortalama 36 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Amerika, Avrupa ve Orta Asya Bölümü Başkanı Gianni Magazzeni, Komiserliğin Ukrayna'daki insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu BM Cenevre Ofisi'nde açıkladı.

Magazzeni, son bir aylık dönemde ülkede, Ukrayna hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlar arasındaki çatışmaların yoğunlaştığına dikkati çekerek günde ortalama 36 kişinin çatışmalar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.

Komisyon raporunda, bu dönemde yaralıların sayısının da bir önceki aya göre iki katına çıktığı ifade edildi. Raporda, 17 Ağustos itibarıyla çatışmalarda ölenlerin sayısının en az 2 bin 220, yaralananların sayısının ise 5 bin 956 olduğu bildirildi.

Rusya yanlısı silahlı grupların profesyonel teçhizata sahip olduğuna ve kullandıkları silahların kendilerine düzenli olarak sağlandığının görüldüğüne dikkati çekilen raporda, bu grupların ellerindeki teçhizatla Ukrayna askeri uçaklarını düşürebildiği anımsatıldı.

Ukrayna hükümetinin, bu silahların Rusya tarafından sağlandığını iddia ettiği belirtilen raporda, hükümetin Ukrayna topraklarının Rusya'dan açılan ateşle bombalandığı ve yasa dışı bir şekilde Ukrayna topraklarına kara mayını döşendiğini bildirdiği kaydedildi.

Son ay içinde Ukrayna hükümet güçlerinin Rusya yanlılarının elinde bulunan Lugansk ve Donetsk'te ablukayı artırdığı ifade edilen raporda, bu nedenle bu şehirlerdeki durumun daha da kötüleştiğine dikkati çekildi.

Raporu açıklayan Magazzeni, Malezya Havayolları’nın 17 Temmuz’da Ukrayna’da düşen MH17 sefer sayılı uçağında hayatını kaybedenlerin ölü sayısına eklenmediğini söyledi.

- Rusya yanlıları en az 468 kişiyi gözaltında tutuyor

Rusya yanlısı silahlı grupların en az 468 kişiyi gözaltında tuttuğu bildirilen raporda, silahlı grupların, şehirleri terk etmek isteyenleri engellemek için onları kontrol noktalarında taciz ettiği, soyduğu ve araçlara ateş açtığı kaydedildi.

Bazı durumlarda Ukrayna güçlerinin de ayrım gözetmeksizin bombalamalar yaptığına işaret edilen raporda, konuyla ilgilenen herkesin kalıcı ve barışçıl çözüm bulunması için çaba sarf etmesi gerektiği bildirildi.

16 Temmuz ile 17 Ağustos tarihleri arasındaki gelişmeleri ele alan raporda bazı olaylara ilişkin detaylara da yer verildi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yayımlayan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay ise "Sivillerin kasıtlı bir biçimde hedef alınması uluslararası insani hukukun ihlalidir ve onların korunması için daha fazla şey yapılmalıdır" ifadesini kullandı.

Tarafların orantılı ve dikkatli olması gerektiğine işaret eden Pillay, bunun insanların yoğun olarak yaşadıkları alanlarda özellikle önemli olduğunu kaydetti.

Pillay, doğu bölgelerde sivillerin daha fazla zarar görmemesi, kaçmaya zorlanmaması ve çatışma alanlarında sıkışıp kalmaması için çatışmaların ve şiddetin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler