Sisi Obama'nın telefonuna çıkmadı

Mısır'ın başkenti Kahire'de geçtiğimiz çarşamba günü yaşanan katliamın ardından, gözler "darbe" ifadesini kullanmamakta ısrar eden ABD yönetimiyle cunta arasındaki ilişkilere çevrildi. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen DEBKAfile sitesinin kendi ka

Sisi Obama'nın telefonuna çıkmadı
Mısır'ın başkenti Kahire'de geçtiğimiz çarşamba günü yaşanan katliamın ardından, gözler "darbe" ifadesini kullanmamakta ısrar eden ABD yönetimiyle cunta arasındaki ilişkilere çevrildi. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen DEBKAfile sitesinin kendi kaynaklarına dayanarak aktardığına göre, ABD Başkanı Barack Obama katliamın yaşandığı gün, cuntanın lideri olan Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'yi telefonla aradı, ancak Sisi telefona çıkmadı.
 
MÜBAREK GİBİ OLMAKTAN KORKTU
 
DEBKAfile, Mısırlı yetkililerin General Sisi yerine Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'u Obama ile görüştürme tekliflerinin ise Washington tarafından reddedildiğini yazdı. ABD Başkanı Obama'nın bunun üzerine sinirlenerek, önceki günkü Mısır açıklamasını yaptığına atıfta bulunan DEBKAfile, Hüsnü Mübarek'in devrilmesi sürecinde Washington yönetiminin göstericilerden yana tavır aldığını ve Mübarek'e "Çekil" çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Sisi'nin de Obama'nın "Çekil" demesinden çekindiği için görüşmekten kaçındığı yorumu yapılıyor.
 
MISIR'DAN AYRILIN ÇAĞRISI
 
Önceki gün ABD Başkanı Obama'nın dilinden, katliamı "şiddetle" kınayan Amerikan yönetimi ise dün de vatandaşlarının Mısır'ı acilen terk etmesini istedi.
 
CAMİ BOŞALTILDI
 
Obama, Mısır'a yapılan askeri ve ekonomik yardımların gözden geçirileceğini açıklamış, ancak darbe sürecinin sona ermesi için herhangi bir somut adım dillendirmekten kaçınmıştı. Barack Obama'nın, darbe karşıtı cephe tarafından cılız ve yetersiz bulunan açıklamaları ve ABD ile Mısır'ın yapacağı askeri tatbikatın iptal kararı ise Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından "silahlı göstericileri cesaretlendirebilir" şeklinde eleştiri aldı.
 
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, "Amerika'nın Mısır ile ilgili kaygılarını anlıyoruz ama meseleleri açığa kavuşturmasını dilerdik" denildi. Öte yandan, başkent Kahire'de eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılmasını protesto edenlerin oturma eylemi yaptığı iki büyük meydandan Rabiatül Adeviyye'deki Rabia Camisi tamamen boşaltıldı. Güvenlik güçlerinin yoğun müdahalesi sonucu, cami içindeki naaşlar dışarı çıkarılarak cami kapatıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler