Sınırları açık tutun

 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye'ye komşu tüm ülkelere, Suriyeli mültecilere sınırlarını açık tutmak için ellerinden geleni yapmaları ve mülteci akışında BM'nin kendilerine yardım etmesine izin vermeleri yönünde güçlü çağrıda bulun

Sınırları açık tutun

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye'ye komşu tüm ülkelere, Suriyeli mültecilere sınırlarını açık tutmak için ellerinden geleni yapmaları ve mülteci akışında BM'nin kendilerine yardım etmesine izin vermeleri yönünde güçlü çağrıda bulunduklarını bildirdi.

 

Nuland, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "Türkiye, topraklarına mülteci akışını durduruyor, çünkü artık başedemiyorlar. Bu durum, uluslararası toplumu, Suriye içerisinde belki de bir güvenli bölge oluşturmak suretiyle, gidecek hiçbir yeri olmayanları korumak için bir yol araştırmaya zorlamıyor mu?" yönündeki sorusunu yanıtladı.

 

Suriye'den hem Türkiye hem de Ürdün'e ve tüm komşu ülkelere mülteci akışının arttığını ifade eden Nuland, geçen hafta Türk ve Amerikalı yetkililer arasında Suriye konusunda "Operasyonel mekanizma" çerçevesinde yapılan toplantıyı hatırlatarak, toplantının ana gündem maddelerinden birinin de Türkiye'nin, şu anda 80 bin civarında olan, gelecek günler ve haftalarda 100 bini aşması beklenen mülteci akışıyla nasıl başedebileceği konusu olduğunu belirtti.

 

Nuland, bu toplantıdaki istişarelerinde, kampların kurulması, bakım, beslenme gibi hususlarda BM'den daha fazla yardım alınması için Türkiye ve BM kurumları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi üzerinde yoğun çalıştıklarını vurguladı.

 

Türkiye'nin ilk başlarda bunu kendi ulusal kaynaklarıyla yapma niyeti gösterdiğini ancak şimdi uluslararası yardıma ve özellikle de BM yardımına daha açık olduğunu belirten Nuland, ABD'nin, hem Türkiye hem Ürdün'ün BM çağrısına en çok katkı sağlayan ülkeler olduğunu, diğer ülkeleri de aynı yolu izlemeyi sürdürmeye çağırdıklarını söyledi.

 

Türkiye'ye tüm sınır kapıları şu anda açık

 

Nuland, "Bizim anladığımıza göre, şu anda Türkiye'ye tüm sınır kapıları açık durumda. (Mültecilerin) Kayıt işlemleri ve nakli bakımından biraz yavaş ilerliyor. Ancak, daha fazla kişinin daha hızlı şekilde nakliye edilmesi yeteneğini güçlendirmek için Türkiye'de BM kurumlarıyla birlikte çalışıyoruz. Şu anda kapalı bir sınır yok" diye konuştu.

 

Türk tarafının da işlemlerinin yapılması için sıra bekleyen insanlara aynı zamanda hizmet de götürülebilmesi açısından sınır kapılarına önden bazı malzemelerin yerleştirilmesi yönünde BM ile çalıştığını ifade eden Nuland, bir soru üzerine, "Tüm komşu ülkeleri, sınırlarını açık tutmaya devam etmek için ellerinden geleni yapmaları ve mülteci akışında BM'nin kendilerine yardım etmesine izin vermeleri yönünde güçlü çağrıda bulunuyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya