Şansölye'den Türk özrü

Almanya’da aşırı sağcıların öldürdüğü Türkler için dün başkent Berlin’de, Konzerthaus am Gendarmenmarkt’ta devlet töreni düzenlendi. Anma töreninde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Neo-Nazi terör saldırısına kurban giden 8 Türk, 1 Yunan ve 1 Alman

Şansölye'den Türk özrü

Almanya’da aşırı sağcıların öldürdüğü Türkler için dün başkent Berlin’de, Konzerthaus am Gendarmenmarkt’ta devlet töreni düzenlendi. Anma töreninde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Neo-Nazi terör saldırısına kurban giden 8 Türk, 1 Yunan ve 1 Alman polisin isimlerini tek tek okuyarak hikâyelerini anlattı. Irkçı cinayetleri işleyen Nasyonel Sosyalist Yeraltı terör örgütünü kınayan Merkel “Sizlerden yani kurban yakınlarından özür diliyorum. Birçok kişi bu olaylardan ötürü önemli yaralar aldı. Kurbanların yakınlarının acılarını anlıyoruz. Terör hücresinin işlediği cinayetler aynı zamanda ülkemize yapılan bir saldırıdır. Onlar ülkemiz için büyük utanç kaynağı” dedi.

ALMANYA SUSTU

Merkel, konuşmasının ardından davetlileri kısa süreli bir suskunluğa davet etti. Bu sırada orkestra Cemal Reşit Bey’in bir eserini seslendirdi. Merkel’in ardından kürsüye, örgütün ilk kurbanı Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek ve sekizinci kurban Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık çıktı. Kubaşık ve Şimşek, Nâzım Hikmet’in “Davet” şiirini okudu. Törene TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti de katıldı.

12 MUM DİKİLDİ

Anma toplantısında kurbanlar için 12 mum dikildi. Mumlardan 10’u Neo- Naziler tarafından öldürülen kurbanlar için, bir tanesi şimdiye kadar ırkçı teröre kurban gidenler ve bir tanesi de Almanya’nın geleceğine olan “umut” için. Ülkede Almanya bayrakları yarıya indirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya