'Sadece Türkiye bu kadar ilerledi'

 İngiliz haftalık haber dergisi Economist, Türkiye ve Türk halkının Suriye’ye yönelik yaklaşımı değerlendirdiği, “Hassas Denge” başlıklı analizde “Türkler, Suriye konusunda kızıyor ama çok azı gerçekten bir savaş istiyor” spotunu kullandı.  Analizine, “Et

'Sadece Türkiye bu kadar ilerledi'

 

İngiliz haftalık haber dergisi Economist, Türkiye ve Türk halkının Suriye’ye yönelik yaklaşımı değerlendirdiği, “Hassas Denge” başlıklı analizde “Türkler, Suriye konusunda kızıyor ama çok azı gerçekten bir savaş istiyor” spotunu kullandı. 

 

Analizine, “Etik ile stratejik çıkar arasındaki denge nasıl kurulur?” sorusuyla başlayan Economist, “SuriyeDevlet Başkanı Esad’ı devirme çabalarında hiçbir ülke Türkiye kadar ileriye gitmedi. Kapılarını 35 bini aşkın Suriyeli mülteciye açtı, muhalefetin Suriye Ulusal Konseyi’nin kurulmasına öncülük etti, Özgür Suriye Ordusu’na sığınak (ve belki silahları) sağladı ve askeri müdahale için sessizce ABD nezdinde lobi yaptı” görüşlerini dile getirdi. 

 

“TÜRKİYE, SALDIRIYA HAZIRLANIYOR MU?” 

Türklerin eskiden Osmanlı toprağı olan bir ülkede masum kanın akıtılmasına kayıtsız kalamayacaklarını hissettiklerini, Suriye’deki iç savaşın tüm bölgeye sıçramakla tehdit ettiğini kaydeden dergi, “Bir Türk askeri uçağının Suriyelilerce düşürülmesinin bir müdahaleye yol açabilirdi” dedi "ancak NATO’nun müdahale etmeyi düşünmediğini de" belirtti. 

 

İngiliz dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni angajman kurallarının değiştiğini söylediğine, sınırda kuvvet yığınağının yapıldığına işaret ettikten sonra “Türkiye, saldırmaya hazırlanıyor mu? Çok az kişi, tek başına yapabileceğine inanıyor. Anketler de, Türklerin çoğunun savaşa karşı olduklarını ortaya koydu” diye yazdı. 

 

“SURİYELİ MUHALİFLERE DESTEK İÇİN KİTLESEL GÖSTERİ OLMADI”

Birçok kişinin Türkiye’nin PKK ile mücadele ettiği için başka yerlerde bir “askeri maceraya” atılamayacağını savunduklarına dikkat çeken Economist, “Milyonlarca Türk, İsrail’in Gazze’deki davranışlarını protesto etse de şimdiye kadar Suriyeli muhalifleri destekleyen kitlesel bir gösteri olmadı. Türkiye'deki Müslüman sağ kesimin, Türkiye’nin, Suriye’ye karşı Amerika ve İsrail tarafından kullanıldığına, gerçek hedefin İran olduğuna inanıyor” denildi. 

 

Economist, bu yöndeki görüş sahipleri açısından Amerika’nın, Türkiye’nın Suriye’ye müdahale etmesine karşı oluşunun pek önem taşımadığını belirtti. The Economist'in analizinde diğer bir seçeneğinse Suriye’den kaçan sivillere güvenlik ve Suriye Özgür Ordusu için bir üs sağlayacak bir bölgenin oluşturulmasının olduğunu ancak bunun da Batılı müttefiklerce teşvik edilmediği kaydedildi.

 

Kürtlerin de, itirazlarını yüksek sesle dillendirdiklerini yazan Economist, Kürtlerin “Türkiye’nin, birçoğu PKK’yı destekleyen Suriyeli Kürtlere baskı yapmaya eğilimli olduğuna” inandıklarını da öne sürdü.

 

Suriye Ulusal Konseyi’nin başına Kürt Abdülbasit Sida’nın getirilmesinin bir “Türk komplosu” olarak görüldüğüne dikkat çekildiği analizde “Türk Başbakan Erdoğan’ı eleştiren laikler de, Sayın Esad’ın, Erdoğan’ın Ortadoğu çapında İslamcıları destekleyerek mezhebi bir kart oynadığı iddialarını yankılandırıyorlar” görüşünü öne sürdü. 

Economist dergisi, analizinin son bölümünde “Türkiye’nin Suriye politikasının, kamuoyundan destek sağlamada başarısız olduğu” iddiasına da yer verdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya