Saddam'ın sağ kolu idam edildi

Irak Adalet Bakanlığı Sözcüsü Haydar el Sadi, yaptığı açıklamada Saddam’ın başkanlık sekreterliğini ve başkorumalığını yapan Mahmud’un idam edildiğini belirterek, “Bugün idam edildi. Adalet Bakanlığı, soykırımcı Abd Hmud’un cezasını infaz etti” dedi.Mahmu

Saddam'ın sağ kolu idam edildi

Irak Adalet Bakanlığı Sözcüsü Haydar el Sadi, yaptığı açıklamada Saddam’ın başkanlık sekreterliğini ve başkorumalığını yapan Mahmud’un idam edildiğini belirterek, “Bugün idam edildi. Adalet Bakanlığı, soykırımcı Abd Hmud’un cezasını infaz etti” dedi.

Mahmud, ABD güçlerinin 2003 yılında işgal başladığında hedef aldığı Iraklı yetkililer listesinde dördüncü sıradaydı. Listede Mahmud’un önünde Saddam’ın kendisi ile oğulları Uday ve Kusay vardı.

16 Haziran 2003’te yakalanan Mahmud, 26 Ekim 2010’da eski Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz ve eski İçişleri Bakanı Sadun Şakir’le birlikte, 1980’lerde Şii partilere uyguladıkları baskı yüzünden idam cezasına çarptırıldı.

Saddam da 30 Aralık 2006’da idam edildi.

SADDAM'IN GÖLGESİ GİBİYDİ

Mahmud, iktidarda olduğu dönemde Saddam’ın yanından bir dakika bile ayrılmıyordu. Saddam’ı gölgesi gibi takip eden Mahmud, devlet başkanının emirlerini Iraklı bakanlara iletmek ve şahsi güvenliğini sağlamakla suçlanıyordu.

Saddam da Mahmud da Bağdat’ın kuzeyindeki Tikrit şehrinin Ocah köyünden geliyordu.

Resmi titri “başkanlık sekreteri” olan Mahmud, İngiltere hükümetinin istihbarat belgelerinde Saddam’ın kişisel güvenliğinin yanı sıra Irak’ın savunma, güvenlik ve istihbarat meselelerinden sorumlu kişi olarak nitelendiriliyordu.

Belgelere göre, Irak ordusunda korgeneral rütbesinde olan Mahmud, bazılarına göre, “Irak’ın gerçek iki numarası”ydı.

Mahmud en son 7 Nisan 2003’te Saddam televizyona çıktığında yanında görülmüştü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler