Rusya'dan ABD'ye Sert Uyarı

 Spor Toto Süper Lig'de 16. hafta karşılaşmasında Fenerbahçe ileTrabzonspor kozlarını paylaşacak.Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yaptığını, Parlamento seçimleri ile ilgili Washington'ın eleştirileri

Rusya'dan ABD'ye Sert Uyarı

 

Spor Toto Süper Lig'de 16. hafta karşılaşmasında Fenerbahçe ileTrabzonspor kozlarını paylaşacak.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yaptığını, Parlamento seçimleri ile ilgili Washington'ın eleştirilerinin kabul edilemez olduğunu ilettiğini söyledi. Kremlin'den yapılan açıklamada Medvedev'i telefonla arayan Obama'nın Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliğini kutladığı belirtildi.

Medvedev, Obama'ya telefonda "İsterseniz siz bizim seçimlerimizle ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunabilirsiniz, ancak dostça söylemem gerekirse bunların bizim için hiçbir değeri yok. Biz güçlü, büyük ve bağımsız bir ülkeyiz" ifadesini kullandığını kaydetti. Rus lider, "Seçimlerden bir ya da iki gün sonra Soğuk Savaş'ın en kötü geleneklerinden bir kısım paylamalar vardı, bu kabul edilemez. Bu tam anlamı ile ilişkilerde yeni sayfa açıldığı anlamına gelmiyor" dedi. Medvedev, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya'nın herhangi bir kurumu olmadığı eleştirisi getirdi.

4 Aralık Duma seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesi ile ülke genelinde gösteriler başlamış, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Rusya Parlamento seçimlerini "ne adil ne de özgür" diyerek eleştirmişti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de göstericileri ABD'den işaret almakla suçlamış, provokasyon amaçlı çalışmaların parasını yabancı ülkelerin verdiğini iddia etmişti.

Rusya'nın uluslararası arenada kendi çıkarları çerçevesinde hareket ettiğini ifade eden Medvedev, "Kimsenin bize gözdağı vermesine izin vermeyiz" uyarısı yaptı. Clinton'ın eleştirisini ima eden Medvedev, "Böyle bir davranış demokratik düşüncelerden, kalpten ya da başka bir organdan geliyorsa da kabul edilemez. Biz bunu kabul edemeyiz. Aynı şekilde karşılık veririz." tehdidinde bulundu.

Rusya genelinde yapılan protestoları da değerlendiren Rusya lideri, "Her bir toplantı, gösteri demokrasi işareti, bunu bu şekilde algılamalıyız. Ancak tüm bunlar yasalar çerçevesinde olmalı" dedi.

Obama'nın Basın Sözcüsü Jay Carney ise iki ülke liderinin Duma seçimleri ile ilgili değerlendirmede bulunduklarını doğruladı. Sözcü Carney, "Obama, Medvedev'in seçim ihlalleri ile ilgili hukuki işlemleri yapmaya hazır olduğu hususundaki açıklamalarını destekledi. Obama ayrıca Rusya'da düzenlenen gösterilerin huzur ortamında gerçekleştiğini belirtti ve Rus makamların bu gösterilere izin vermesini de alkışladı" dedi. Obama'ya göre Rus sivil toplum temsilcilerinin bu tür benzer söylemlerini ifade etmesi Medvedev'in yürüttüğü ülkenin modernizasyon politikalarını güçlendiriyor.

Rusya'da Duma seçimleri ile ilgili protesto eylemleri ise devam ediyor. Cumartesi günü Bolotnaya Meydanı'nda yüzde 3,4 oyla Parlamento dışında kalan Yabloko partisi taraftarları gösteri yaptı. İzinle mitinge yaklaşık 2 bin partilinin katıldığı belirtiliyor. seçimlerin iptalini isteyen muhalif gruplar da Moskova'da 24 Aralık'ta yeni bir gösteri yapmaya hazırlanıyor. Moskova şehir yönetiminin izin verdiği gösteri için şimdiye kadar 25 bin kişi katılacağını açıklamış durumda.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya