Rusya'da Türkiye isyanı!

Özellikle Rus yerli sanayinin Türkiye’den aldığı ve üretimde kullandığı pek çok kalemin gümrüklere takılması üzerine şikayet sesleri artmaya başladı.  Son olarak Rusya Devlet Duması Anayasa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Komünist Parti Milletvekili Vadim

Rusya'da Türkiye isyanı!

Özellikle Rus yerli sanayinin Türkiye’den aldığı ve üretimde kullandığı pek çok kalemin gümrüklere takılması üzerine şikayet sesleri artmaya başladı. 

Son olarak Rusya Devlet Duması Anayasa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Komünist Parti Milletvekili Vadim Solovyev, Başbakan Dmitri Medvedev’e mektup yazarak acil önlem alınmasını istedi.  

Kommersant gazetesinin haberine göre, Solovyev Medvedev’in yanı sıra Sanayi Bakanı Denis Manturov’a yolladığı mektupta, “Türk kumaşları ve tekstil ürünlerine Rusya gümrüklerinde gayrı resmi ambargo uygulanmasını” şikayet etti. 

Solovyev mektubunda, “Rus şirketlerinin Türk üreticilerle yaptıkları kontratlarla satın aldıkları kumaşlar hala Türkiye’de duruyor. Ya transport şirketleri taşımayı reddediyor, ya da Ukrayna ile Rusya arasındaki transit bölgede bekliyorlar” dedi. 

Rus milletvekili, bu durumda Rus şirketlerinin üretimi durdurabilecekleri uyarısında bulundu.  

Solovyev, 1 Ocak 2016’dan geçerli olacak Rusya’ya girişi yasak Türk menşeli mallar listesinde kumaş ve tekstil ürünlerinin bulunmadığını vurguladıktan sonra, “Ancak pratikte gümrük organları benzer durumdaki pek çok Rus şirketinin mallarının girişinde yapay engeller yaratıyor” dedi. 

Rusya Ticaret ve Sanayi Bakanlığı yetkilileri dün, Türkiye’den gelen hafif sanayi ürünlerinin yüzde 70-80’lik kısmına ambargo uygulanması için Başbakan Medvedev’e teklif sunduklarını açıklamışlardı. 

Hükümetin Türkiye’ye yeni yaptırımlar içeren taslak üzerinde çalıştığı ve bu hafta içinde kararın Medvedev tarafından imzalanabileceği belirtilmişti. 

Rusya Hafif Sanayi Birliği Başkanı Andrey Razbrodin de Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, Türk tekstil ürünlerinin ülkeye girişi ile ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

Kumaş, yarı mamul ve aksesuarlarla ilgili gümrüklerde sıkıntılar yaşandığını belirten sektör temsilcisi, “Biz hazır ürünlerin ithalatının yasaklanmasından yanayız” dedi. 

Razbrodin, bu sayede yerli üreticilerin gelişiminin sağlanabileceğini savundu.  

Rusya Federal Gümrük Servisi yetkilileri ise gümrüklerde Türkiye’den gelen mallara yönelik bir engelleme olmadığını savundu. 

Gazeteye yapılan açıklamada, gümrük yasalarının ihlal edildiği durumlar dışında malların ülkeye girişinin engellenmediği belirtildi. 

Rusya’da Türkiye’den en büyük hazır giyim ithalatçısı 66 milyon dolarla Inditex (Zara, Bershka) şirketi. Lacoste (11,2 milyon dolar), Adidas (10,5 milyon dolar), Mango (6,4 milyon dolar), Modis (6,1 milyon dolar) da Rusya’da Türk hazır giyim ürünlerinin büyük ithalatçıları. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler