Rusya Suriye harekatıyla bir taşla iki kuş vurdu

Kanal A'da Fahrettin Damga'nın hazırlayıp sunduğu Gözden Kaçanlar programına konuk olan Doç.Dr. Mehmet Şahin, Suriye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.   Şahin, Eğit-Donat, Rusya'nın müdahalesi ve Suriye'nin geleceğine ilişkin çarpıcı tespitlerde b

Rusya Suriye harekatıyla bir taşla iki kuş vurdu
Kanal A'da Fahrettin Damga'nın hazırlayıp sunduğu Gözden Kaçanlar programına konuk olan Doç.Dr. Mehmet Şahin, Suriye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.
 
Şahin, Eğit-Donat, Rusya'nın müdahalesi ve Suriye'nin geleceğine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu.
 
İşte Doç.Dr. Mehmet Şahin'in konuşmasında öne çıkan başlıklar:
 
"Suriye'deki insanların kaderi artık Suriyeli insanların elinde değil"
 
"Suriye'deki insanların kaderi artık Suriyeli insanların elinde değil. Bölgesel ve küresel rekabetin gidişatı Suriye'deki insanların kaderini şekillendirecek. Suriye'deki olaylara 2011 ve 2012'nin ortalarına kadar baktığımızda aslında bir iç mesele gibiydi. Ancak 2012'nin ortalarından 2013'ün sonuna kadar  bölgesel bir sorun haline dönüştü.
 
Ondan sonraki süreçte artık küresel rekabetin bir parçası haline geldi. O açıdan mesele artık Suriyelileri aşıyor. Şimdi Suriyeliler kendi aralarında deseler ki, "Biz anlaşıyoruz" bazı devletlerin ve küresel devletlerin, "Durun bakayım siz bizden habersiz ne yapıyorsunuz" diyeceklerini kuvvetle muhtemel düşünüyorum."
 
"Rusya'dan örtülü Ukrayna hamlesi"
 
"Rusya ne yapmak istiyor? Aslında hiç eğip bükmeden söylemekte fayda görüyorum. Rusya'nın Suriye'de terörizmle mücadele gibi bir amacı yok. Rusya'nın buradaki amacı şu, ama öyle bir noktaya geldi ki IŞİD gibi kullanışlı bir araç var.
 
Herkes Suriye'de operasyon yürütürken diyor ki, 'ben Suriye'ye gidiyorum' sırtına silahı yüklemiş beni sınırda bekletme diyor. Bu sadece Rusya için değil diğer devletler için de geçerli. Sınırı geçince sırtındaki silahı olanların o silahları başkasına karşı kullandığını görüyorsunuz. Çünkü ne yaptılar bunlar Amerika ve Türkiye içinde olmak üzere 60 ülke IŞİD'e karşı bir anti-IŞİD koalisyonu kurdular. Ama baktığınız zaman 60 ülke bir araya geliyor IŞİD'i yok edemiyor. Bu aylardır devam ediyor. Bunun sorgulanması gerekiyor.
 
Rusya ABD'nin bilinçli ya da bilinsiz sessizliğinde faydalanarak dedi ki, "Madem siz IŞİD'e karşı operasyon yürütüyorsunuz. Ama çok başarılı görünmüyorsunuz. Bende İŞID'e karşı operasyon yürüteceğim." Ancak operasyon yaptığı yerlere baktığınızda ÖSO, muhalifler, Türkmenler daha doğrusu bugüne kadar Türkiye'nin ve Batı'nın destek vermiş olduğu gruplara yöneliyor. Bu da Fetih Ordusu diye bir ordu kurmuşlardı 10 gruptan oluşan, bunlar biliyorsunuz Hama, Humus ve İdlib bölgelerinde falan Esad'ı zorladılar. Alan elde ettiler.
 
Aynı zamanda İran'la birlikte çalışan Hizbullah bunlar zorlanmaya başlamışlardı. Rusya'nın buradaki amacı IŞİD ile mücadele değil, direk Esad'ı ayakta tutma mücadelesidir. Ama bu Esad'ı çok sevdiği için değildir. Rusya şunu yapmaya çalışıyor. "Ben artık Doğu Akdeniz'de varım. Suriye bütün olsa bile ben burada olacağım artık" diyor. Bence bir şey daha yaptı Rusya o gözden kaçtı gibi görünüyor. Suriye'de ağırlığını koymasının ardından herkes Rusya'nın Ukrayna meselesini konuşmamaya başladılar. Rusya burada bir taşla bir kaç kuş vurmaya çalışıyor. Eğer Suriye olmasa BM Genel Kurulu'nda Ukrayna konuşulacaktı."
 
"Eğit-Donat'ın amacı Türkiye'nin gönlünü almak"
 
"Kobani küçücük bir kasabadır. Ve şunu da söyleyeyim. Açıkça söyleyeceğim bunu. Amerikan uçakları ve koalisyon uçakları 2 bin'e yakın sorti yaptılar. Bu uçakların sortisi ile orayı kurtardılar. Madem buna yapıyorsan eğit-donat çerçevesinde eğittiğin insanlara da bu desteği ver ki bunlar başarılı olsun. Ben bu eğit-donat'ın sadece Türkiye'nin gönlünü almak, ılımlı muhalefete de 'bizde bir şeyler yapıyoruz' görüntüsü vermek için göstermelik bir kaç kişinin eğitilerek alana sürülmesi ve gidin ölün denmesinden başka bir amaç taşımadığını düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler