Ruslardan Tehlikeli Buluş

Urallardaki Rus Ijmach fabrikasında üretilen sessiz, hafif ve siyah renkteki AK-9'un tasarımcılarından 52 yaşındaki Aleksey Dragunov, ''Neredeyse hiç ses çıkarmadan ateş ediyor ve çelik yeleği bile delebiliyor'' dedi.Geçen yıl Rus özel kuvvetleri, Jvesk't

Ruslardan Tehlikeli Buluş

Urallardaki Rus Ijmach fabrikasında üretilen sessiz, hafif ve siyah renkteki AK-9'un tasarımcılarından 52 yaşındaki Aleksey Dragunov, ''Neredeyse hiç ses çıkarmadan ateş ediyor ve çelik yeleği bile delebiliyor'' dedi.

Geçen yıl Rus özel kuvvetleri, Jvesk'teki fabrikadan, Kalaşnikof özelliklerine sahip olan ve gizli görevlerde kullanılmaya uygun sessizlikte bir silah üretilmesini istemişti. Fabrika müdürü Vladimir Grodetski, aslında pek de fabrikaya davet edilmeyen ancak bu hafta ilk Kalaşnikof ''AK-47''nin 60. yaşgünü kutlamaları dolayısıyla fabrikaya davet edilen yabancı gazetecilere, ''bu silah özel kuvvetler için, terörle mücadele operasyonları için'' dedi.

Susturuculu ve çelik yeleği bile delebilecek 9 milimetre kurşun atan 3,8 kilogramlık yeni AK-9 daha önceki Kalaşnikof modellerinden biraz daha hafif.

İngiliz Richard Jones ise bu kadar yüksek kalibreli olup da susturuculu olan bir silahı başka kimsenin üretmediği yorumunda bulunuyor ve bu tür silaha gösterilen ilginin ''taktik nedenlerden ötürü'' arttığını belirterek, ''AK-9 dünyada başka özel kuvvetlerinin, komando birliklerinin ilgisini çekebilir'' diyor.

Fabrika görevlileri, testleri tamamlanan ve hali hazırda Rus Savunma Bakanlığı'ndan onay bekleyen silahı aslında pek kimseye göstermiyor, ancak davetli yabancı gazeteciler, işlerken olmasa da, yine de silahı görme şansını yakaladı.

Müdür Grodetski de, bu silahın dışarıya satılması için büyük bir potansiyel gördüklerini ve bir an önce ihracat izni almayı umduklarını belirtti.

AK-9'un, üniformaların değiştirilmesinden yüksek teknoloji ürünü yeni füzelerin kullanımına kadar Rus silahlı kuvvetlerinde öngörülen geniş çaplı modernizasyon programı kapsamında geliştirildiği de belirtiliyor.

Ijmach'da her yıl 100 bin kadar Kalaşnikof üretilirken, başta Bulgaristan, Çin ve Polonya'da olmak üzere dünyada fason olarak her yıl 900 bin Kalaşnikof üretiliyor. Rusya'da üretilen bir Kalaşnikof'un fiyatıysa 400 dolar.

200 yıldır silah üreten fabrikanın ilk ürettiği silahlar, Rus İmparatorluk ordusu 19. yüzyıl başlarında Napolyon'a karşı kullanmıştı.

29 yıl önce fabrikada çalışmaya başlayan Dragunov ise bu tarihin bir parçasını oluşturuyor. Babası, bugün Rus ordusu tarafından kullanılan ve dünyaya ihraç edilen Dragunov tipi keskin nişancı tüfeğini geliştiren kişi. Dragunov'un bir oğlu da tasarımcı olarak fabrikada çalışıyor.

Silah ürettiği için pişmanlık duyup duymadığı soruluncaysa Dragunov, gülümseyerek, ''Şiddetin olmadığı bir dünya düşünebiliyor musunuz? Ateşli silahlar insan öldürmek için değildir, caydırıcı unsurdur'' diyor...

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya