Rublenin güçlenme potansiyeli var

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, petrol fiyatlarının düşmesine rağmen rublenin güçlenme potansiyeli olduğunu söyledi. Birinci Kanal’da rublede koridor uygulamasının kaldırılması ve serbest piyasa şartlarında dalgalanmaya bırakılması ile ilg

Rublenin güçlenme potansiyeli var
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, petrol fiyatlarının düşmesine rağmen rublenin güçlenme potansiyeli olduğunu söyledi.
 
Birinci Kanal’da rublede koridor uygulamasının kaldırılması ve serbest piyasa şartlarında dalgalanmaya bırakılması ile ilgili kararı değerlendiren Nabiullina, “Petrol fiyatları düşmeye devam etmesi durumunda bile, dış kaynaklı herhangi bir sorun yaşanmazsa rublenin güçlenme potansiyeli var…” dedi.
 
Petrol varil fiyatlarının 80 doların da altına inmesi üzerine dolar 47 rubleye kadar çıktı. Brent çıkışlı petrol 79 dolardan alıcı bulurken, Ural çıkışlı petrol 77,6 dolara geriledi.
 
Rusya’nın rubleyi serbest dalgalanmaya bırakması ile rezervlerin erimesi engellenirken, spekülatif müdahalelerle kurdan para kazanmaya çalışanların da önüne geçilmiş oluyor. Rusya yıl başından bu yana rubleyi güçlü tutabilmek için 70 milyar doların üzerinde harcama yaptı.
 
Piyasa oyucularının yeni şartlara adapte olmaları gerektiğini vurgulayan Nabiullina, “Biz bu dalgalanmanın kısa sürede sona ereceğini düşünüyoruz. Burada spekülatif etkinin olduğunu da dikkate almak gerekiyor. Biz bunu yıkmak için tedbirler aldık…” ifadelerini kullandı.
 
Artık rublenin değerini objektif faktörlerin belirleyeceğini vurgulayan Rusya Merkez Bankası Başkanı, “Ruble aşırı zayıfladı. Bu yüzden eğer herhangi bir yeni dış faktör olmazsa, rublenin güçlenmesi için büyük potansiyel var.” öngörüsünde bulundu. 
 
Nabiullina, “Hatta mevcut petrol fiyatları ve diğer ekonomik göstergeler dikkate alındığında bile, bizim düşüncemize göre ruble olması gereken seviyenin altında. Güçlenmesi için yeterli potansiyel var…” şeklinde konuştu.
 
Rus uzmanlara göre, Ukrayna krizinin çözümünde ilerleme sağlanması ve petrol fiyatlarının 80 doların üzerine çıkması durumunda dolar 42-43 ruble seviyesine gerileyecek

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler