Röntgen filmleri yayınlandı! Korona bu hale getiriyor!

Koronavirüs'e yakalanan Çinli hastanın röntgen filmleri yayınlandı.

Röntgen filmleri yayınlandı! Korona bu hale getiriyor!

Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü ile ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Avrupa'da en kötü etkilenen ülke olan İtalya'da hayat durdu. Ülkede eczane ve banka gibi yerler dışında bütün işletmeler kapatıldı. 12 bin 500'den fazla kişiye bulaşan virüs nedeniyle ölü sayısı bir günde 196 artarak 827'ye ulaştı. ABD'de ise ise Başkan Trump, corona virüsüyle mücadele kapsamında Avrupa'dan ABD'ye seyahatleri 30 gün askıya aldığını açıkladı. ABD genelinde hızla artan virüs ve NBA'de Rudy Gobert'in test sonuçlarının pozitif çıkması nedeniyle maçlar askıya alındı. Corona virüsü nedeniyle şimdiye dek 4 bin 600'den fazla kişi yaşamını yitirirken 126 binden fazla kişide virüs tespit edildi.

Türkiye dahil 120'den fazla ülkeye yayılmış durumda olan corona virüsü dünyaya diz çöktürmeye devam ediyor. Karantina altındaki İtalya'da corona virüsüyle mücadele amacıyla ülke genelinde birkaç gündür uygulanan tedbirler daha da sıkılaştırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafındna "pandemi" (salgın) olarak sınıflandırılan virüs nedeniyle süpermarketler, eczaneler, bankalar gibi temel ihtiyaç hizmeti veren yerler dışında bütün işletmeler kapatılacak. Avrupa'dan ABD'ye seyahatleri 30 gün askıya alındı. Kuzey Amerika Radyoloji Derneği tarafından yayınlanan röntgen görüntüleri ve bilgisayarlı tomografi taramaları, hastalığın insan üzerinde ne denli yıkıcı olduğunu gözler önüne serdi. İşte corona virüsüne dair son dakika gelişmeleri...

İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte tarafından Çarşamba akşamı açıklanan yeni tedbirlerle, bugüne kadar kısıtlamalarla da olsa açık kalan mağazalar, restoran, bar, kafe gibi mekanlar da kapatılacak. Ancak temel kamu hizmeti veren kurum ve işletmeler açık kalabilecek. Bankalar, postaneler, fabrikalar ve toplu taşıma servisi işlemeye devam edecek.

İtalya'da Ocak ayı sonunda koronavirüs riski nedeniyle acil durum ilan edilmiş, Şubat ayında çoğunluğu Lombardia'da olmak üzere 11 kasabaya giriş-çıkış yasağı getirilmiş, daha sonra bu karantina önlemleri önce ülkenin kuzeyine, bu hafta başında da tüm ülkeye yayılmıştı.

Başbakan Conte dün akşamki açıklamasında, daha da sıkılaştırılan yeni tedbirlerin etkisinin birkaç günde değil birkaç hafta içinde görülebileceğini belirtti. Resmi verilere göre Çin dışında virüsten en fazla etkilenen ülke olan İtalya'da bugüne kadar 827 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı da 12 bin 500'ü aştı.

Hükümet virüsle mücadele amacıyla 25 milyar euro tahsis edildiğini açıkladı. 25 milyar euro'luk fonun bu tedbirlerden zarar gören ailelere, işletmelere ve sağlık sistemine destek amacıyla kullanılması öngörülüyor.

SAVAŞ GİBİ 

Corona virüsünün en yaygın olduğu kuzey bölgelerinde görev yapan doktorlardan ise hastane koşulları için ardı ardına "savaş" benzetmesi geliyor. Son günlerce sosyal medyada en çok etkileşim alan paylaşımlardan biri de Lombardia bölgesindeki Bergamo kentinde yaşayan bir doktorun mesajı oldu. Doktor Daniele Macchini Facebook'a yazdığı mesajda hastanede yaşananları "Gerçek anlamda bir savaş patlak verdi ve muharebeler gece gündüz kesilmeden sürüyor" diye aktardı.

Virüsün "biraz ağır bir virüsten ibaret" şeklinde tanımlanmasına karşı çıkan Macchini, ağır vakaların sayısının yüksek olması nedeniyle hastanelerde yatak kapasitesinin yetmediğini vurguladı. Macchini kuzeydeki vahim durumun ülke geneline yayılmasını önlemek için de insanlara "Evlerinizden sadece temel ihtiyaçlar için çıkın. Stok yapmak için süpermarketlere hep beraber akın etmeyin, virüsün yayılması riskini artırdığı için yapılacak en kötü şey bu" diye seslendi.

VAKALARIN YAŞ ORTALAMASI 65 

İtalya Sağlık Yüksek Enstitüsü tarafından 9 Mart'a kadar elde edilen verilerin incelenmesiyle yapılan araştırmaya göre ülkedeki koronavirüs vakalarının yaş ortalaması 65. Corona virüsü testinde pozitif çıkanların yüzde 62'si erkek. Hayatını kaybedenlerin yüzde 56.6'sı 80 yaş ve üzerinde, yüzde 31.9'u 70-79 yaşlarında, yüzde 10.4'ü de 60-69 yaşları arasında.

PAPA'DAN TARTIŞMA YARATAN MESAJ 

İtalya'nın başkenti Roma sınırları içinde yer alan Vatikan Şehir Devleti ve Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun dün din adamlarına hastaları yalnız bırakmamaları çağrısı yapması tartışmalara neden oldu.

Papa, corona virüsü tedbirleri kapsamında video bağlantısıyla yayımlanan ayinde "Bu salgından acı çekenler, hastalar, sağlık görevlileri için dua edelim" dedi ve rahiplerin de "dışarı çıkıp hastalara gitme ve onlara Tanrı'nın sözünü ulaştırma" cesaretine sahip olmasını diledi.

Papa'nın bu çağrısı, sağlık uzmanları ve İtalyan hükümetinin virüsle mücadele amaçlı tavsiyelerine ters düştüğü gerekçesiyle tartışma yarattı. Ancak Vatikan'dan daha sonra yapılan bir açıklamayla, Papa'nın bu çağrısının "elbette İtalyan makamları tarafından belirlenen sağlık önlemlerine uygun biçimde" yerine getirileceği belirtildi.

ABD'de ise Başkan Donald Trump, televizyondan ulusa seslendi. Trump, Avrupa Birliği'nin Çin'den gelenlerin seyahatlerinin kısıtlanması konusunda ABD gibi yeterince hızlı davranmadığını söyledi.

Cuma günü yürürlüğe girecek kararın İngiltere'yi kapsamadığını belirten Trump, "Güçlü ama gerekli önlemler almamız gerek" dedi. Trump'ın açıkladığı karar Türkiye'yi de kapsamıyor. Karardan etkilenecek Schengen Bölgesi'ndeki 26 ülke ise şunlar:

Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre.

ABD Kongresi'ne de çağrıda bulunan Trump, koronavirüs salgınının Amerikan ekonomisine olumsuz etkilerinin giderilmesi için vergilerin azaltılması gerektiğini vurguladı ve Kongre üyelerinden destek istedi. Trump, küçük işletmelere de milyarlarca dolar kredi vermeyi planladıklarını açıkladı.

New York Valisi Andrew Cuomo Çarşamba günü koronavirüsle mücadele amacıyla eyaletin kuzeyindeki New Rochelle kentinde 1,6 kilometre uzunluğunda bir alanda "karantina bölgesi" oluşturulduğunu açıklamıştı.

New York'ta düzenlenen geleneksel Aziz Patrick Günü etkinliğinin de iptal edildiği ABD'de şu ana kadar 1312 corona virüsü vakası görüldü. Ülkede Covid-19 hastalığı sonucu 38 kişi hayatını kaybetti. Bu kişilerden 24'ü Washington eyaletinde yaşıyor.

Kuzey Amerika Radyoloji Topluluğu, corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden 44 yaşındaki Çinli bir hastanın röntgen görüntülerini web sitesinde yayınladı.

Röntgen görüntüleri ve bilgisayarlı tomografi taramaları, hastalığın kurbanlarının ciğerlerini nasıl tahrip ettiğini gözler önüne seriyor. Akciğerlerin alt köşelerindeki beyaz lekeler virüs varlığını gösteryor. Aynı lekeleri SARS ve MERS hastalıklarında da görmek mümkün.

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği tarafından yayınlanan taramalar, A görüntüsünden F görüntüsüne ulaşana kadar hastanın akciğerlerindeki sıvının, zaman içinde açıkça nasıl daha belirgin hale geldiğini gösteriyor.

Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan corona virüsü, Antarktika hariç tüm kıtalara ve Türkiye dahil 120'den fazla ülkeye yayıldı. 12 Mart Perşembe günü itibarıyla dünya çapında koronavirüs görülenlerin sayısı 126 bini, virüs sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 600'ü aştı.

Ancak Güney Kore ve Çin'de durum iyiye gidiyor, salgının hızı yavaşlamış durumda. Güney Kore'de 114 yeni vaka görülürken toplam 66 kişi yaşamını yitirdi. Ülkedeki vaka sayısı ise 7 bin 869 olarak açıklandı. Hastalığın sıfır noktası olan Çin'in Hubei eyaletinde ise bugüne dek görülen en düşük artış gerçekleşti. Dün eyalette sadece 15 yeni vaka görüldü.

Çin'de toplamda 80 bin 793 vaka ve 3bin 169 ölüm bildirdi. 62 bin 793 kişi ise iyileşerek taburcu edildi.

Salgından Çin ve İtalya'nın ardından en çok etkilenen üçüncü ülke olan İran'da vaka sayısı 9 bin olarak bildirildi. Ülkede ölü sayısı ise 354. Ülkede taburcu olanların sayısı ise 3 bine yakın.

Tahran Milletvekili Zühre İlahiyan, dün devlet televizyonunda yayımlanan görüntülü mesajında, Covid-19 teşhisi konulduktan sonra Tahran'daki Mesih Danişveri Hastanesi'nde tedavi altına alındığını ve hastalığı yenerek taburcu edildiğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler