Referandum sonuçlandı! Karar ise...

Kırım'ı Ukrayna'dan koparıp Rusya'ya bağlayacak olan ve bu Sabah TSİ 08:00'da başlayan referandumda oylama sona erdi. Rus haber ajansı RIA'ya göre referandumda oy kullananların yüzde 93'ü Rusya ile birleşmeye "evet" dedi. Bir başka Rus haber ajansı Interf

Referandum sonuçlandı! Karar ise...

Kırım'ı Ukrayna'dan koparıp Rusya'ya bağlayacak olan ve bu Sabah TSİ 08:00'da başlayan referandumda oylama sona erdi. Rus haber ajansı RIA'ya göre referandumda oy kullananların yüzde 93'ü Rusya ile birleşmeye "evet" dedi. Bir başka Rus haber ajansı Interfax ise bu oranı yüzde 80'nin üzerinde olarak verdi.

RIA Novosti'nin açıkladığı sandık çıkış anketinin ise Kırım Siyasi ve Sosyal Enstitüsü tarafından yapıldığı belirtildi. Resmi sonuçların ise yarın açıklanması bekleniyor.

Kırım'ın yanı sıra, özel statülü bölge konumunda olan ve Rusya'nın deniz üssünün bulunduğu Sivastopol'de de oy verme işlemi sona erdi. Nüfusunun büyük çoğunluğu Ruslardan oluşan Sivastopol, Rusya için Karadeniz'deki en stratejik noktalardan biri durumunda.

USULSÜZLÜK İDDİALARI

Seçim sandıklarının bulunduğu binalardaki oy verme işlemi sırasında düzensizlik gözlemlenirken, katılımcıların seçim listelerinde olup olmadığına dikkatlice bakılmadığı ileri sürüldü.

Bu duruma yönelik ilk tepki ise Kırım Tatar Milli Meclisi Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlayev'den geldi. Smedlayev, özellikle Bahçesaray şehrine otobüslerle seçmenlerin getirildiğini belirterek, şehirdeki katılım oranının yükseltilmeye çalışıldığını söyledi.

Öte yandan, referandum yapılırken başbakanlık ve parlamento binaları başta olmak üzere Akmescit'teki birçok devlet binasında Rusya bayraklarının asılı olması dikkati çekti.

İLK TEPKİ AMERİKA VE FRANSA'DAN

Oylamanın ardından ilk tepki ABD'den geldi. Beyaz Saray 'Referandumu tanımıyoruz' dedi ve Rusya'ya sert uyarıda bulundu. Açıklamada "Rusya olası askeri müdahale ve uluslarası hukuk ihlalinin bedelini ağır öder." denildi.

Fransız Dışişleri Bakanı Fabıus ise "Kırım'daki referandum yasa dışıdır. Rusya Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanımalı." dedi.

12 SAAT SÜRDÜ

Bölgeyi Ukrayna'dan koparıp Rusya'ya bağlayacak olan referandum için oylama, Kiev ve Batı'nın itirazları altında başladı. Tartışmalı referandum için sandıklar TSİ 08:00'de açıldı, TSİ 20:00'da sona erdi.

Referandumda seçmenler oy pusulasındaki iki seçenekten birini işaretledi:

* Kırım'ın Rusya Federasyonu'na bağlanmasını onaylıyor musunuz?

* 1992 Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesini ve Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olma statüsünü destekliyor musunuz?

REFERANDUMA İLGİ BÜYÜKTÜ

Kırım'ın başkenti Simferopol'de Sabah saat 08.00'de başlayan oy verme işlemlerine halk yağmurlu havaya rağmen ilgi gösterdi.

Kırım Tatarlarının, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin aldığı karar gereğince oy kullanmadığı referanduma özellikle Rusların ilgisinin büyük olduğu görüldü.

Kırım Tatarı bir seçmen Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Kırım Tatar Meclisi seçime gitmeyin kararı verdiği için ben oy kullanmayacağım." dedi. Öte yandan Bahçesaray'da Kırım Tatarların oylarını kullandığı bildirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya