Putin: Türkler güvenilir ortak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e Güney Akım doğalgaz boru hattının Türkiye Karadeniz ekonomik sahasından geçişi ile ilgili inşaat izin notasını verdi. Rusya Başbakanlık Binası “Beyaz Ev”de gerçekleşen törende Putin’in Türkler’i

Putin: Türkler güvenilir ortak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e Güney Akım doğalgaz boru hattının Türkiye Karadeniz ekonomik sahasından geçişi ile ilgili inşaat izin notasını verdi. Rusya Başbakanlık Binası “Beyaz Ev”de gerçekleşen törende Putin’in Türkler’i güvenilir ortak olarak ilan etmesi dikkat çekti.

Yıldız’ın Putin’e hitaben, “Size Güney Akım doğalgaz inşaat izni ile ilgili notayı vermek istiyorum” açıklaması üzerine Rusya Başbakanı, “Teşekkür ederim. Bu vesile ile şunu söylemek isterim ki, Türkiye Başbakanı ile anlaşma sağladığımız tüm konuları yerine getirdik. Bu vesile ile bir kez daha Türkler’in güvenilir bir ortak olduğunun altını çizmek istiyorum” dedi.

Putin görüşmenin başında yaptığı açıklamada da iki yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la petrol, doğalgaz sevkıyatının yapılması ile ilgili çerçeve anlaşma sağladıklarını, buna elektrik ve nükleer enerji alanındaki işbirliğinin de dahil olduğunu hatırlattı. Putin konuşmasında, “Tüm bu alanlardaki çalışmalar Türkiye’nin değerli enerji bakanlığı, hükümeti ve başbakanının katkıları ile başarılı bir şekilde sürüyor” değerlendirmesinde bulundu.

 Türkiye Rusya arasında ileri teknoloji, bilimsel araştırma, ticaret, ziraat ve inşaat alanlarında ilişkilerin geliştiğine değinen Putin, “Türkiye’nin Güney Akım’la ilgili kararı bizi memnun etti. Bu bizim için yeni yıl hediyesi oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Olumlu gelişmelerin sağlanabilmesi için karşılıklı fedakarlıkların gerektiğini ifade eden Putin, “Türkiye’ye doğalgaz tedariki konusunda 2025’e kadar anlaşmamız bulunuyor. Karadeniz’in altından geçecek doğalgaz boru hattı projesi de ortak bir Avrupa projesi. Biz AB’ye bu projeye verdiği destek için de müteşekkiriz. AB Güney Akım dahil olmak üzere farklı projeleri destekliyor. Bu proje doğrudan 7 ülkeyi ilgilendiriyor. Bu ülkeler arasında Rusya, ekonomik sahasından geçecek olan Türkiye ve diğer 5 AB ülkesi var” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya