Ortadoğu'nun yeni ortağı kim?

Son dönemde politikalarındaki farklılıklar yüzünden ABD'yle arası açılan Suudi Arabistan, Rusya'dan bölgede Washington'un yerini almasını istedi.Yıllarca Washington'da Suudi Arabistan Büyükelçisi olarak görev yapan ve Bush ailesinin yakın dostu olmasıyla

Ortadoğu'nun yeni ortağı kim?

Son dönemde politikalarındaki farklılıklar yüzünden ABD'yle arası açılan Suudi Arabistan, Rusya'dan bölgede Washington'un yerini almasını istedi.

Yıllarca Washington'da Suudi Arabistan Büyükelçisi olarak görev yapan ve Bush ailesinin yakın dostu olmasıyla tanınan Prens Bendar bin Sultan, Moskova'ya "Ortadoğu'da ABD'nin yerini al" önerisini götürdü.

ABD Başkanı Barack Obama'nın İran, Suriye ve Mısır politikalarına şiddetle karşı çıkan ve "Washington'a karşı mesafeli olma" kararı alan Riyad, Rusya ile yakınlaşmanın yollarını arıyor. Halen Suudi istihbaratını yöneten Prens Bin Sultan'ın bu amaçla Moskova'da görüştüğü Rusya lideri Vladimir Putin'e "çok çekici" öneriler götürdüğü iddia edildi.

Serbest gazeteci Aaron Klein, Soçi 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nda terörizme karşı Rusya ile işbirliği yapma önerisinde de bulunan Prens'in, Mısır'a silah ve savunma araçları satışlarında, Rusya'nın ABD'nin üstünlüğüne son verebileceğini vurguladığını öne sürdü.

'ESAD GİTMELİ'

Prens Bin Sultan, bunlara karşılık Suriye lideri Beşar Esad'ın gitmesini talep ederken, Suriye'nin geleceğinde Rus askeri varlığına yer olacağının da garantisini verdi. Prens, Suriye'de geçici Devlet Başkanı olarak Alevi kökenli eski Savunma Bakanı General Ali Habib'in adını gündeme getirdi.

Klein, Moskova'nın Esad'ın gitmesi teklifini reddettiğini belirtirken, yine de "bunun daha pazarlıkların başlangıcı" olduğu yorumunu yaptı.

SOÇİ'DE SÜRPRİZ BULUŞMA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Çin gezisi sonrasında Malta'ya yapacağı ziyareti sürpriz şekilde iptal ederek Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi. Kiev yönetiminin geçen ay aldığı Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması'nı rafa kaldırma kararında Rusya'nın etkisi olduğu öne sürülmüştü. Avrupa yanlıları kararın ardından sokaklara dökülmüştü.

Kremlin, görüşmede Ukrayna'nın Rusya'nın öncülüğündeki Gümrük Birliği'ne dahil olması konusunda anlaşma sağlandığına yönelik iddiaların doğru olmadığını duyurdu. Kremlin sözcüsü, görüşmede enerji ve ekonomik ilişkiler konularının ele alındığını kaydetti.

MUHALEFETİN 3 ŞARTI

Ukrayna'da göstericilerin liderliğini üstlenen "Yumruk Partisi" (Parti Udar) Başkanı, Düny Ağır Siklet Boks şampiyonu Vitaliy Kliçko, hükümetle müzakere için "tutuklu bulunan 14 eylemcinin serbest bırakılmasını, barışçıl göstericilere ve öğrencilere yapılan şiddetin cezalandırılmasını, ayrıca İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko ile Başbakan Nikolay Azarov'un istifa etmesini" şart koştuklarını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya