Obama niçin aramıyor?

 Suriye'nin düşürdüğü uçakla ilgili Hürriyet Gazetesine konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, ülkesinin düşürülen uçakla ilgili herşeyi bildiğini ama detaylarını açıklamayacağını ifade etmişti.ABD'li yetkiliyi Erdoğan ile Obama arasındaki telefon diplomas

Obama niçin aramıyor?

 

Suriye'nin düşürdüğü uçakla ilgili Hürriyet Gazetesine konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, ülkesinin düşürülen uçakla ilgili herşeyi bildiğini ama detaylarını açıklamayacağını ifade etmişti.

ABD'li yetkiliyi Erdoğan ile Obama arasındaki telefon diplomasisi de soruldu. Geçen sene 13 kez telefonla görüşen ikili en son Ocak ayında telefonla görüştüler.

Suriye krizi ve düşürülen uçakla ilgili Obama'dan telefon gelmemesinin özel bir anlamı var mı?

İşte o haberin ilgili bölümü;

Suriye krizi ve düşürülen Türk uçağı olayında bir diğer soru, Başkan Obama’nın, Başbakan Erdoğan’ı neden aramadığı meselesi.

Geçen sene Obama ile Erdoğan arasında tam 13 kez telefon konuşması gerçekleşmişken, iki liderin en son ne zaman telefonda görüştüklerini Hürriyet, Beyaz Saray ’a sordu.

Beyaz Saray da son tarihi 13 Ocak 2012 olarak teyit etti. Üst düzey Amerikan Dışişleri yetkilisi, görüşmelerin neden seyrekleştiği ve Obama’nın vurulan uçak olayı sonrası Erdoğan’ı neden aramadığına şöyle yanıt verdi: “Bu tamamen Beyaz Saray’ın kendi içinde yaptığı değerlendirmelerin sonucu

Ancak ‘Uçak düştükten sonra Obama neden aramadı’ diye soruyorsanız, hikâyenizi buldunuz demektir (gülüyor). Eminim bunda birçok etken vardır. Bu konuda net bir yorum yapamam.”

Üst düzey yetkili, Obama ve Erdoğan’ın sene başından beri Güney Kore ve Meksika’daki uluslararası zirvelerde iki kez bir araya gelmiş olmalarına rağmen, daha yakından ve koordineli bir işbirliğine işaret eden telefon görüşmelerinin kesilmesinde Türkiye’nin Suriye’de müdahale yanlısı bir tutum sergilemesinin etkili olup olmadığı konusunda ise şu yanıtı verdi:

“Bizim Suriye’de bir müdahaleyi desteklemediğimiz çok açık. Ama sebep doğrudan bu diyemeyiz. Unutmayın bu sene Amerika’da seçim yılı. Ve seçimlerde konu dış politika olunca, Amerikan seçmeni için tek önemli mesele İsrail’in güvenliği olur. İlişkilerin seyrinde bana kalırsa bunu dikkate almak gerekir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya