Obama itiraf etti

ABD Başkanı, Türkiye’nin de taraflarından olduğu ‘eğit-donat’ programının ağırlığını Kürt muhaliflere kaydırma planlarına ilişkin sinyaller verdi ve Suriye'nin doğusunda Kürtlerle ‘eğit-donat programı inşa etmeye çalıştıklarını’ söyledi. Obama, Suriye'de

Obama itiraf etti
ABD Başkanı, Türkiye’nin de taraflarından olduğu ‘eğit-donat’ programının ağırlığını Kürt muhaliflere kaydırma planlarına ilişkin sinyaller verdi ve Suriye'nin doğusunda Kürtlerle ‘eğit-donat programı inşa etmeye çalıştıklarını’ söyledi.
Obama, Suriye'de ılımlı muhalif gruplar için uygulanmak istenen eğit-donat programının başarısız olduğunu belirterek, “Suriyeli muhaliflerin eğit-donat programının beklenildiği gibi işe yaramadığını itiraf eden ilk kişiyim” diye konuştu.
 
Obama, Rusya'nın Esad rejimine destek için Suriye'de düzenlediği hava saldırılarının IŞİD'i güçlendirdiğini de söyledi. Obama, “Rusya, Suriye halkının ezici çoğunluğunun istemediği Esad rejimini desteklemeyi sürdürüyor. İstemiyorlar çünkü, Esad’ın çocuklarına varil bombaları yağdırdığını gördüler. Diktatör Esad’ın, derdinin kendi ülkesi değil iktidarda kalmak olduğunu gördüler” dedi. Suriye’de geniş kapsamlı siyasi geçişin tek çözüm olduğunu savunan Obama, “Bunun için de tek yol Esad’ın çekilmesi. Esad’ı yeniden yaratamazsınız Suriyelilerin gözlerinde. Bu benim saptamam değil, Suriyelilerin kendileri söylüyor” diye konuştu. New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantıları sırasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, kapsamlı bir siyasi geçiş ve Esad’ın iktidardan uzaklaşması koşuluyla ABD’nin Rusya ve İran ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu açıkça anlattığını da belirten Obama, “Rusya ve İran’ın Esad’ı destekleme politikası kendilerini bataklığa sürükleyecek ve bir süre de orada kalacaklar” diye konuştu.
 
Barack Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, Rusya'nın Esad karşıtı tüm muhalifleri ‘terörist’ olarak gördüğünü belirten Obama, “Rusya, IŞİD ve daha ılımlı İslamcı muhalifler arasında ayrım yapmıyor. Bu felaketin tarifidir” diye konuştu. Obama, ılımlı muhalifleri hedef almanın, tarafları siyasi geçiş sürecinden de uzaklaştırdığı değerlendirmesinde bulundu.
 
Obama ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ve Esad'ın öteki müttefiki İran'ı uyararak, “Yalnızca askeri çözüm, Rusya ve İran'ın Esad'ı destekleme girişimi ve halkı pasifize etmeye çalışması onları yalnızca bataklığa sokar. Bu ise yaramaz” dedi.
 
Obama, Suriye'de, her iki ülke de farklı muhaliflere yönelik hava saldırıları düzenlese de, ABD’nin Suriye’deki iç savaşı ABD ile Rusya arasında ‘vekalet savaşına’ dönüştürmeyeceğini söyledi. Obama, “Suriye'yi ABD ve Rusya arasında bir vekalet savaşına dönüştürmeyeceğiz. Bu, büyük güçlerin bir santranç turnuvası değil” diye konuştu.
 
 
Obama itiraf etti “Eğit-donat programı istediğimiz gibi çalışmadı”
 
ABD Başkanı, Türkiye’nin de taraflarından olduğu ‘eğit-donat’ programının ağırlığını Kürt muhaliflere kaydırma planlarına ilişkin sinyaller de verdi ve Suriye'nin doğusunda Kürtlerle ‘eğit-donat programı inşa etmeye çalıştıklarını’ söyledi. Obama, Suriye'de ılımlı muhalif gruplar için uygulanmak istenen eğit-donat programının başarısız olduğunu söyledi ve “Suriyeli muhaliflerin eğit-donat programının beklenildiği gibi işe yaramadığını itiraf eden ilk kişiyim” diye konuştu.
 
Suriye sınırı boyunca güvenliğin sağlanması için “Türklerle ve diğerleriyle çalışmaya devam ediyoruz. Burada sorun Esad ve Esad'ın Suriye halkına uyguladığı zulüm. Esad'dan bıkan ve nefret eden herkesi yok eden bir Rus müdahalesiyle işbirliği yapmayacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler