O ziyaret'e ABD'den ilk yorum

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye ve Irak'ın son dönemdeki karşılıklı ziyaretler de dahil olmak üzere ilişkilerini geliştirme yolunda gösterdikleri son çabalarından memnuniyet duyduklarını belirterek, "Türkiye-Irak ilişkilerinin geliştiri

O ziyaret'e ABD'den ilk yorum

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye ve Irak'ın son dönemdeki karşılıklı ziyaretler de dahil olmak üzere ilişkilerini geliştirme yolunda gösterdikleri son çabalarından memnuniyet duyduklarını belirterek, "Türkiye-Irak ilişkilerinin geliştirilmesi, bölgesel istikrar ve işbirliği için kritik önemde, dolayısıyla bunu teşvik etmeye devam ediyoruz" dedi.

"MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Psaki, günlük basın brifinginde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye'ye yapacağı ziyarete dair bir soruyu da yanıtladı. ABD'nin, hem Türkiye hem Irak ile güçlü ve olumlu bir ilişkisinin bulunduğuna işaret eden Psaki, "Her iki tarafta dason dönemdeki karşılıklı ziyaretler dahil olmak üzere ilişkileri geliştirmek için gösterilen son çabalardan memnuniyet duyuyoruz. Türkiye-Irak ilişkilerinin geliştirilmesi bölgesel istikrar ve işbirliği için kritik önemde, dolayısıyla bunu teşvik etmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

"IRAK PETROLÜ KONUSUNDA TUTARLIYIZ"

Psaki, bir gazetecinin, "Bir petrol boru hattı üzerinden Kuzey Irak'tan Türkiye'ye çok yakında petrol pompalanmaya başlayacağı yönündeki haberlere" ilişkin sorusu üzerine de"Bu konudaki tutarlı pozisyonumuz değişmedi.Irak federal hükümetinin onayı olmadan Irak'ın herhangi bir kesiminden petrol ihracını desteklemiyoruz, dolayısıyla Irak federal hükümeti ve Kürt bölgesel yönetiminianayasal bir çözüme varmaya çağırmayı sürdürüyoruz" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN ÇİN'LE ANLAŞMA YAPMASINDA KAYGILIYIZ"

Bakanlık Sözcüsü Psaki, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çinli bir firmayla sözleşme görüşmelerine başlama kararı almasına ilişkin soruya karşılık da "Türk hükümetinin, Nato sistemleriyle ya da kolektif savunma kabiliyetleriyle birlikte çalışamayacak bir hava ve füze savunma sistemi için halen ABD yaptırımı altındaki bir Çin firmasıyla sözleşme görüşmelerine dair ciddi kaygılarımızı iletmeye devam ediyoruz" dedi.

"DAVUTOĞLU'YLA GÖRÜŞECEĞİZ"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, bu konudaki kaygıları hakkında,6 hafta kadar önce New York'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü, bunun yanında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın da üst düzey Türk yetkililerle bu konuyu ele aldığını belirten Psaki, Türklerle yakın temaslarının devam ettiğini, Davutoğlu'nun gelecek Pazartesi günü Washington'da Kerry ile yapacağı görüşmede de bu konunun da gündeme gelebileceğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler