O ülkede Türklere asimilasyon kampayası

Bulgaristan’ın Yunanistan sınırı yakınındaki Türk ve Müslümanlarının yoğun olarak yaşadığı Cebel kentinde düzenlenen "şehir bayramı"nda, ülkede 1989 yılında yıkılan komünist rejimin uyguladığı Bulgarlaştırma kampanyası anıldı.Cebel'de düzenlenen mitingde

O ülkede Türklere asimilasyon kampayası

Bulgaristan’ın Yunanistan sınırı yakınındaki Türk ve Müslümanlarının yoğun olarak yaşadığı Cebel kentinde düzenlenen "şehir bayramı"nda, ülkede 1989 yılında yıkılan komünist rejimin uyguladığı Bulgarlaştırma kampanyası anıldı.

Cebel'de düzenlenen mitingde konuşan üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) lideri Lütvi Mestan, eski totaliter rejiminin ülkedeki azınlıklara karşı söylemlerinin bugünlerde tekrarlandığını belirtti.

Mestan, Bulgaristan’da siyasi etkinliklerinde resmi dil Bulgarcanın dışında konuşma yapmanın yasak olduğunu, geçen yılki seçim kampanyası sırasında kendisine bu nedenle 11 kez para cezası kesildiğini hatırlattı. Mestan, bu ceza ile kendilerine "Sen yabancısın. Bu ülke benim ülkem. Sen burada yaşamak istiyorsan kimliğinden vazgeç, dilinden de vazgeçeceksin. O zaman ancak burada kalabilirsin. Aksi halde dışarı" dendiğini belirtti.

Memleketi terk etmenin “en kolay iş" olduğunu ifade eden Mestan, “Amacımız burada kalıp hakkımızı kazanmaktır. Bulgaristan’dan kaçmak yok” dedi.

Mestan, mitingden ayrılırken, Mestanlı Bölge Mahkemesi’ne giderek Türkçe konuştuğu için kesilen para cezalarına itiraz edeceğini söyledi. Mestan, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de götüreceğini ifade etti.

Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer de Doğu Avrupa'daki totaliter rejime karşı savaşın Cebel'de başladığını, Bulgaristan’daki özgürlük hareketlerinin Romanya’yı ve Doğu Avrupa'yı etkileyip Berlin Duvarı'nın yıkılışını sağladığını söyledi.

Bulgaristan'da faşizmin baş gösterdiğini dile getiren Ömer, ülkede Avrupa Birliği düşmanı güçlere ve samimi görünmeyen vatansever çevrelere güvenilmemesi gerektiğini savundu.

Mitingin onur konukları arasında yer alan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe de Cebel’in şehir bayramının Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile 19 Mayıs'ta birleştiğini söyledi. Büyükelçi Gökçe, meydanda toplanan vatandaşlara, "Burada bugün bayram kutlaması yapılıyorsa sizin inancınız, azminiz ve kararlılığınız sayesinde kutlanıyor" dedi.

Mitinge kalabalık bir heyetle gelen Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Özkan ise “Soydaşlar yaşadıkları ülkelerinin bayrakları altında eşit haklara sahip olmalıdır” diye konuştu.

Bulgaristan Türklerinin asla “ikinci sınıf vatandaş muamelesi” görmemeleri gerektiğini belirten Özkan, “Burada yüzlerce vatandaş katledildi. Binlercesi hapishanelerde, Belene’de hapsedildi. Biz çıplak ellerle bu meydanlara döküldük, şehitler verdik. Bu değerler için mücadele vermeliyiz. Bulgaristan ve Balkanlar’ın Türklerinin bölünme lüksü yok” ifadesini kullandı.

Bayram dolayısıyla Cebel meydanında düzenlenen mitinge İstanbul, Bursa ve İzmir’den belediye yetkililerinin yanı sıra AK Parti, MHP ve CHP'den temsilciler katıldı. Konuklar arasında Cebel’in “fahri vatandaşı” ilan edilen Türkiye’nin eski Sofya Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da yer aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler